Nečekané důvody, proč se vám pořád nedaří hubnout

Už nějaký ten týden si hlídáte, co si nakládáte na talíř, snažíte se hýbat… Jenže výsledky nejsou zdaleka takové, jak jste si představovali? Občas o shazování přebytečných kilogramů rozhodují i úplné maličkosti. A některé vám vaše snahy spolehlivě sabotují.

Schválně, zda se nedopouštíte některé z následujících chyb.

Zakázali jste si sladkosti

Všichni víme, že bychom neměli v jídelníčku zcela opomíjet některou ze složek potravy – a týká se to i sacharidů. A tak si dopřejeme celozrnné pečivo nebo ovesné vločky. Jenže o nějakém dezertu, čokoládě nebo babiččině koláči už nechceme ani slyšet. Ty přece jen škodí! Nebo ne?

Podle jedné americké studie to není tak docela pravda. Vyšlo totiž najevo, že když si lidé občas dopřáli po snídani nějakou sladkost, hubli lépe. A co víc, v novém a zdravějším životním stylu setrvali déle, takže nebojovali tak často s jojo efektem.

Chcete od těla až moc

Pokud jste do diety vyrazili s představou, že vám každý týden ubude okolo 5 kilogramů, je jasné, že jste narazili. I když je v prvních týdnech úbytek hmotnosti výraznější (i když ani na začátku s těmi 5 kilogramy nemůžete vždy počítat), s tím, jak ručička váhy klesá, zpomaluje se i úbytek váhy. Pokud s touto skutečností nepočítáte, může se zdát, že nehubnete, případně spousta lidí začne s drastickými dietami, jež tělu spíš ublíží, zpomalí metabolismus a hubnutí ve výsledku pěkně zkomplikují.

Jste neustále ve stresu

není žádné tajemství, že dlouhodobý stres a hubnutí nejsou příliš dohromady. Nejen kvůli stresovým hormonům, jež neprospívají metabolismu a nutí nás více jíst nezdravá (kalorická) jídla. Lidé ve stresu často nejedí pravidelně, a i když přes den sní jen několik soust, často vše dohánějí večer. A dietní či zdravá jídla si na talíř nenakládají. I když se může zdát denní příjem kalorií v pořádku, problémem jsou zdroje těchto kalorií. Při hubnutí totiž nejde jen o počítání!

Máte kolem sebe kamarády-pokušitele

Nejde ani tak o to, že vám kamarádka na návštěvě předloží domácí koláč. Horší je, když se tváří uraženě, pokud s díky odmítnete, případně pokud vás do konzumace svého výtvoru vysloveně nutí. Věty jako „tak přece pro jednou se nic nestane, ne?“ nebo „tak já se s tím dělám a ty mi teď dáš košem kvůli nějaké dietě“ v podstatě hraničí s citovým vydíráním. A tomu většina z nás podlehne. Pokud máte takové kamarády a kolegy kolem sebe ve větším počtu, dostávají vaše dietní snahy trhliny…

Přeháníte to se zdravými potravinami

Zdravé potraviny (nebo ty, které jsou za ně vydávány) ještě nemusejí být také dietní. Některé z nich jsou pořádně kalorické. A tak když to s nimi – byť v dobré víře – přeháníte, kila dolů jen tak nepůjdou. Pozor si dejte především na nejrůznější cereálie, ale také avokádo nebo ořechy. O jejich prospěšnosti tělu není pochyb, ale platí u nich ono pověstné „dobrého pomálu“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat