Bez kávy nebo čaje se neobejdete. Zjistěte, co dělají tyto nápoje s vaším tělem

Ranní šálek kávy je pro mnohé z nás neodmyslitelným ranním startem. Někdo si zase neodpustí před spaním pořádnou dávku čaje. Jak na nás tyto nápoje působí, kdy je vhodné si je dopřát a kdy bychom je naopak neměli pít vůbec?

S kávou začíná den

Patříte mezi osoby, které si ráno odpustí vydatnou snídani a místo toho si vystačí s pouhým hrnkem černé kávy? Chyba! Káva má sice schopnost nás po ránu „nakopnout“ a částečně zasytit, ale neměli bychom jí nahrazovat nejdůležitější jídlo dne. Jde o to, že pití kávy na lačný žaludek vyvolává nadýmání, nevolnosti nebo pálení žáhy. Při dlouhodobé konzumaci na prázdný žaludek si můžete uhnat i žaludeční vředy. 

Má také vliv na odvodnění organismu, tudíž bychom neměli opomíjet ani pitný režim, ale pokud ji budeme pít s rozumem a pravidelně doplňovat tekutiny, může být i zdraví prospěšná. Obsahuje totiž mnoho antioxidantů, které mají pozitivní vliv na lidské buňky a jejím pitím zabraňují jejich stárnutí.

Káva v rozumných dávkách nám také umí být pomocníkem při hubnutí ,a to díky kofeinu, který pomáhá urychlovat metabolismus a příznivě povzbuzuje činnost srdce, mozku, svalů a nervů. Naproti tomu nadměrný příjem kofeinu může vyvolat třes, nervozitu, či neschopnost se soustředit. Do doporučené denní dávky se počítá 4–6 šálků středně silné kávy denně.

Mocná síla čajovníku

Nejoblíbenějším nápojem na světě, v těsném závěsu za pitnou vodou je čaj. Kromě toho, že nabízí mnoho chutí, má také spoustu blahodárných účinků. Příznivě ovlivňuje náš imunitní systém a díky antioxidantům přispívá ke snižování tlaku a cukru v krvi. Obsahuje také fluor, a proto nezřídka bývá součástí zubních past.

Kromě toho umí výborně uklidnit naše nervy a nejvíc se pro tento účel hodí třezalkový čaj. S třezalkou buďte opatrní, při jejím užívání byste se neměli vystavovat slunečnímu záření, mohlo by dojít ke vzniku vyrážky či pigmentací. Třezalka také může ovlivňovat působení některých léků.

Nicméně nejrozšířenějším druhem čaje je černý a zelený. Oba původně pocházejí ze stejného keře, rozdíl je jen v tom, že černý čaj na rozdíl od zeleného prochází fermentací. Černý čaj má mnoho lidí zažito jako ten „silnější“, ale opak je pravdou, více kofeinu obsahuje čaj zelený. Přestože původ obou je stejný, každý z nich přináší jiné účinky. Zelený čaj je díky vysokému množství antioxidantů, které čistí naše tělo, výrazným pomocníkem při hubnutí, detoxikaci organismu či zánětech.

Černým čajem můžeme zklidnit bolavý žaludek a potlačit střevní potíže. Čaj bychom nikdy neměli zalévat vroucí vodou a louhovat déle než 3–5 minut, abychom předešli přílišnému uvolnění tříslovin. Mnoho z nás si bez čaje neumí představit svůj den, ale nesmíme zapomínat, že díky obsahu kofeinu není čaj vhodným nápojem pro celodenní pití a už vůbec ne pro pokrytí pitného režimu dětí. Snad jedině hodně slabý a samozřejmě neslazený.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat