Poslech vážné hudby zlepšuje paměť, náladu i spánek

Nemáte rádi ticho? Pak vám vřele doporučujeme, abyste si pěkně nahlas pustili třeba Mozarta. Že to není nic pro vás? Jen tomu dejte šanci, protože vedlejší účinky klasické hudby jsou jedním slovem famózní!

Co si budeme namlouvat, vážná hudba není šálkem kávy, ze kterého by se s chutí napil každý. Ovšem stejně nad všemi ostatními žánry hodně převyšuje. Věřili byste tomu, že poslech Mozarta, Beethovena a Dvořáka má na člověka neuvěřitelně příznivý vliv? Zní to možná bláznivě, přesto je tomu skutečně tak. Co všechno s vámi trocha té klasiky udělá?

Dávka energie, za kterou by se nestyděla ani káva

Trpíte jarní únavou? Možná pro vás máme prima způsob, jak proti pocitu vyčerpanosti bojovat. Anglický průzkum uskutečněný na Northumbrijské univerzitě v Newcastlu, odhalil úzkou souvislost mezi zvýšenou hladinou energie a vážnou hudbou.

Výzkumníci podrobně zkoumali skupinu dospělých jedinců, přičemž zjistili, že ti, kteří poslouchali Vivaldiho, byli svěží i po několika hodinách náročného studia. Rovněž své úkoly plnili rychleji a téměř bez chyb. Tedy ve srovnání s těmi, kteří s knihami pobývali v naprosto tiché místnosti. No tedy, kam se hrabe energy drink a litry kávy!

Zprostředkovatel kreativity a posilovač paměti

Mezi další prokázaná a nesporná pozitiva klasické „muziky“ patří i to, že tento organizovaný systém zvuků blahodárně ovlivňuje kognitivní funkce, což se projevuje lepší koncentrací a kreativitou. Alespoň tak to tvrdí odborníci ze skotské Edinburské univerzity, kteří k tomuto zajímavému postoji došli na základě svého výzkumu. A co víc – pravidelní posluchači tohoto žánru jsou prý dokonce upřímnější, zvláště pokud jde o vyjádření svých nejniternějších pocitů. Že by se našel nový a spolehlivý detektor lži?

Stopka depresím a lepší spánek

Pokud vás navštěvují splíny se železnou pravidelností, může pro vás být vážná hudba jistým druhem zdraví neškodných antidepresiv. To zase naznačují poznatky nedávného britského výzkumu. Psychologové, kteří ho mají na svědomí, se domnívají, že tyto tóny stimulují reakce, jež pomáhají mírnit emocionální bolesti a zastavují deprese, protože poslech instrumentálních zvuků, včetně klavíru, harfy a kytary působí silným uklidňujícím dojmem, navozuje dobrou náladu a pocit relaxačního uvolnění. Díky tomu se údajně zkvalitňuje spánek. To jsou ale věci, že?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat