Poslech hudby při sportu snižuje váš výkon

Součástí moderních posiloven jsou audiovizuální média, která mají cvičení zpříjemnit. Mladí sportovci také často běhají se sluchátky na uších a cílem této metody je, aby se mozek zabavil a nevěnoval tolik pozornosti svalové únavě a bolesti. Jenže, ve skutečnosti mozek dělá něco úplně jiného. Pokud pracuje, má přednost v energetickém systému těla a ochuzuje svaly o jejich zdroje. Výsledkem jsou méně účinný pohyb, horší výsledky cvičení a nižší efektivita posilování svalů.

Evoluci vděčíme za vyspělý a velmi výkonný mozek – alespoň v rámci živočišných druhů je skutečně výjimečný. Ale evoluce může také za to, že právě tento orgán má před všemi ostatními vždy přednost. A když začne jakkoli pracovat, přednostně dostává energii. Takže když člověk při cvičení mozek nevypne, energie putuje především do něj, jeho činnost tak ochuzuje svaly o zdroje.

„Mentální stav a proces myšlení mohou ovlivnit fyzický výkon. Zaměření na pohyb samotný je důležitější než volně si bloudící mysl, zaměření mysli na pohyb může zvýšit výrazně výkonnost a účinnost pohybu… U rekreačního sportovce je asi rozdíl málo patrný a poslech hudby ho může odpoutat od vnímání bolesti a nepohody při pohybu. Ale u člověka sportujícího intenzivně může poslech hudby výrazně zhoršit výkon,“ tvrdí doktor Danny Longman z Cambridgeské univerzity.

Hudba jako potěcha pro mozek

Pokud si hodinku v posilovně nebo běhání bez sluchátek v uších vůbec nedokážete představit, určitě byste se jí neměli vzdávat. Možná by se vám to stejně nepodařilo. Náš mozek totiž podle všeho oblíbenou hudbu vnímá prakticky stejně jako skvělý sex!

Kanadští neurologové potvrdili, že mozek člověka reaguje na poslech oblíbené hudby úplně stejně jako na sexuální stimulaci. Obojí produkuje mozku velmi příjemné pocity a ten touží po opakování těchto aktivit. Po sexu i opětovném poslechu hudby.

Když si mozek užívá sex, konzumuje příjemné jídlo nebo užívá drogy, aktivuje se opiátové centrum v mozku. Stejný účinek vyvolává poslech hudby. Ale když je v mozku toto centrum uměle odstaveno z provozu, přestane si člověk užívat nejen sex, ale také poslech hudby.

Tým doktora Daniela Levitina z McGillovy univerzity v Kanadě zablokoval opiátové okruhy v mozku u několika lidí. Pak jim pustil oblíbenou hudbu. „Říkali nám, vím, že je to moje oblíbená písnička, ale vůbec už ji nevnímám tak jako dřív. Zní to hezky, ale nic to už se mnou nedělá,“ uvedl k výzkumu doktor Levitin.

Jeho studie jako první dokazuje, že produkce opiátů v mozku přímo souvisí s poslechem oblíbené hudby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat