Deprese neznamená jen smutek. Jak se také může projevovat

Pod pojmeme deprese či depresivní stavy si člověk obvykle představí smutek, pláč, špatnou náladu… Jenže to bychom tuto nemoc podcenili. Ona se totiž může projevit i jinak. Na jaká neobvyklá znamení bychom si měli u sebe či svých blízkých dát pozor?

Jak mi je? Vlastně nevím…

Jak jsme řekli na začátku – deprese nemusí nutně znamenat jen pocit, že jsme nešťastní. Spousta lidí, kteří jí trpí, totiž nedokáže v podstatě pořádně cítit ani negativní, ani pozitivní emoce. Jako kdyby jejich mozek na nějaké pocity úplně rezignoval. Výsledkem je jakási apatie a odevzdání.

Pořád se něco děje

Další neobvyklý příznak deprese může být neskutečně nabitý rozvrh. Zkrátka někteří lidé se sklonem k depresi mají vyplněnou nějakou činností snad každou minutu dne. Jsou velmi aktivní, své práci či rodině obětují cokoli. Často je jejich okolí vnímá v první řadě jako workoholiky. Ovšem důvod jejich neskonalé píle může ležet právě v depresi. Jejich aktivita jim totiž podvědomě pomáhá odpoutat se od depresivních pocitů a emocí.

Čertík v krabičce

Deprese bývá spojována v obecné představě spíše s výbuchy pláče, nicméně také výbuchy vzteku k ní občas patří. Agrese, křik, nadávky… I tak se mohou depresivní stavy projevovat. Zvláště když se dříve daný člověk takto vůbec neprojevoval. Taková náhlá změna v chování je vždycky důvod ke zpozornění.

Riziko, nejlepší přítel deprese

Především u mužů se pak může deprese projevovat zvýšením riskováním – peněz, zdraví, života… Řada z nich propadá alkoholu, gamblerství, ale také vyhledává nevázaný a nechráněný sex, nebezpečné situace, riskantní sporty apod.

To už mě dávno neba…

V důsledku změn, jež deprese způsobuje v mozku, se mění nejen naše chování, ale také zvyky. Především člověka přestanou bavit činnosti, které dříve vyhledával a řadil je do kolonky „oblíbené“. Procházky v přírodě, nejrůznější sportovní aktivity, ale třeba také návštěvy kin nebo galerií – jako by tyto vyhledávané kratochvíle najednou ztratily jakékoli kouzlo a už nás nijak nenaplňovaly…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat