Jak na svém těle poznat, že už opravdu stárnete

Lidé investují miliardy do svého vzhledu a usilují o to, aby minimalizovali dopady přirozeného stárnutí. Čas je však neúprosný, a jak se tak říká, „každému odměřuje stejně“. Jak poznat, že se už i na vás vyřádil?

Kosmetika či rovnou plastická chirurgie. Ano, stárnutí lze zpomalit, nikoli však zastavit. Je zabudováno do naší DNA a dřív či později se dostatečně projeví. Jak? Tyhle signály těla prozradí, že věci už nejsou jako dřív!

Bolesti kloubů

Naneštěstí jsou křehké, proto jsou bolestivé klouby jedním z charakteristických znaků stárnutí a podmínky, jako je osteoartróza, se objevují s přibývajícím věkem, tedy tím, jak se chrupavka začne rozpadávat.

Únava a špatný spánek

Pokud zjistíte, že jste neustále vyčerpaní a ráno vstáváte snad ještě unavenější, než když večer jdete spát, může to být známka stárnutí. Chronická únava a denní ospalost často patří k signálům postupujícího času, zejména po dosažení věku 40 let.

Chronický zánět

I chronický zánět se dostavuje spolu s vyšším věkem, což je důvod, proč systémové zánětlivé a autoimunitní stavy mohou poukazovat na tolik obávané stárnutí. Obvykle se přitom objevují potíže s jídlem, s trávením (včetně zánětlivých onemocnění střev, jako je Crohnova choroba), dysfunkce štítné žlázy, problémy s náladou a zánětlivé kožní problémy (akné nebo psoriáza).

Mozková mlha

Říká vám něco pojem „mozková mlha“? Projevuje se malátností a otupělostí, ale také únavou, podrážděností, problémy s koncentrací, zapomínáním, bolestí hlavy, depresemi, nedostatkem motivace, úzkostí i nespavostí. Všechny tyto stavy přitom mohou poukazovat na stárnutí.

Zvýšení tělesné hmotnosti

Do určité míry lze považovat mírný nárůst hmotnosti za normální, aspoň co se přibývajících let týče. Problém spočívá v tom, že mnoho dospělých si v důsledku stárnutí stěžuje na únavu a „opotřebení materiálu“. Budiž, takhle to prostě chodí.  Přibývání na váze však může být jedním z projevů stárnutí, za kterým stojí hormony.

Křečové žíly

Křečové žíly postihují až 50 procent lidí starších 50 let. Přestože jsou tak časté, nutně nemusejí představovat zdravotní problém. Mohou být způsobeny hormonálními fluktuacemi (například v těhotenství), změnami krevního laku v žilách nebo zánětem. I křečové žíly jsou jedním z příznaků stárnutí, což může svědčit o sedavém životním stylu. A jak dál poznáte, že stárnete?

Přibývající léta prozrazují změny kůže a vzhledu, narušená funkce gastrointestinálního systému, ztráta sluchu a později i demence.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat