Oslazený čaj či káva pomáhají starým lidem k lepší náladě

Lidé na Západě konzumují cukru ve svém jídelníčku příliš mnoho. Negativní účinky nadměrného příjmu jednoduchých sacharidů na zdraví byly dokumentovány v bezpočtu výzkumů. Ale vědci z Warwicku tvrdí, že lidé starší pětašedesáti let by se neměli cukru vzdávat zcela. Můžou si medem či cukrem osladit kupříkladu čaj nebo kávu – stačí malá lžička – a jejich mozek pak funguje výkonněji. Sladký nápoj jim navíc zlepší náladu.

„Mozek starších osob pracuje tvrději, když vypijí malé množství cukru. Starší lidé mají po lžičce cukru s nápojem lepší náladu a také paměť,“ tvrdí autoři z Warwicku.

Palivo pro mozek

Mozek totiž používá glukózu jak palivo. Když hladina cukru v krvi poklesne, mozek omezí některé zbytné funkce, protože nemá dost energie. U starších osob tak nemusí být na škodu, když si občas dopřejí slazenou kávu či čaj, protože se tím výkon mozku zvýší.

U osob mladších není účinek konzumace tak silný, protože jejich mozek má centra paměti a myšlení neopotřebovaná. Subjektivně tak rozdíl příliš nepoznají a vědci z Warwicku tvrdí, že jim nezvedne ani náladu.

U starších osob totiž ke zlepšení nálady dochází právě kvůli tomu, že pociťují změnu ve schopnosti myšlení a funkčnosti paměti.

„Naše výsledky nám umožňují o něco lépe pochopit, co motivuje starší osoby k většímu snažení, a pomáhají nám nalézt způsob, jak zvýšit jejich ochotu usilovněji pracovat na svém myšlení a paměti či náročných úkolech, které jim přijdou jako nezvladatelné,“ uvedla doktorka Friederike Schlaghecken z University of Warwick.

Lahodná prevence

I další studie zabývající se účinky konzumace kávy přichází s pozitivním vzkazem pro ty, kteří tento nápoj milují. Tři šálky kávy denně totiž sníží riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy o patnáct procent. A o sedmnáct dokonce riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny. Antioxidanty obsažené v kávě snižují také riziko demence, poškození jater, diabetu a některých typů rakoviny.

„Tento nápoj je spíš prevencí chorob, než že by nějaké poškození sám způsoboval, tvrdí to jedna z nejobsáhlejších studií, která kdy byla probádána,“ cituje deník The Mail.

Podle vědců z University of Southampton se lidé nemusejí vůbec bát tří až čtyř šálků kávy denně, což je doporučení, o němž se píše už několik posledních let.

„Káva se ve velkém konzumuje na celém světě a může mít pozitivní zdravotní účinky, zvláště při léčbě chronického selhání jater. Konzumace kávy se obecně jeví jako bezpečná v rámci běžné míry konzumace, data výzkumů naznačují, že nejvíce snižují riziko řady chorob tři až čtyři šálky kávy denně, a toto množství spíš prospívá než škodí,“ tvrdí autoři ze Southamptonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:37
78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat