Oslazený čaj či káva pomáhají starým lidem k lepší náladě

Lidé na Západě konzumují cukru ve svém jídelníčku příliš mnoho. Negativní účinky nadměrného příjmu jednoduchých sacharidů na zdraví byly dokumentovány v bezpočtu výzkumů. Ale vědci z Warwicku tvrdí, že lidé starší pětašedesáti let by se neměli cukru vzdávat zcela. Můžou si medem či cukrem osladit kupříkladu čaj nebo kávu – stačí malá lžička – a jejich mozek pak funguje výkonněji. Sladký nápoj jim navíc zlepší náladu.

„Mozek starších osob pracuje tvrději, když vypijí malé množství cukru. Starší lidé mají po lžičce cukru s nápojem lepší náladu a také paměť,“ tvrdí autoři z Warwicku.

Palivo pro mozek

Mozek totiž používá glukózu jak palivo. Když hladina cukru v krvi poklesne, mozek omezí některé zbytné funkce, protože nemá dost energie. U starších osob tak nemusí být na škodu, když si občas dopřejí slazenou kávu či čaj, protože se tím výkon mozku zvýší.

U osob mladších není účinek konzumace tak silný, protože jejich mozek má centra paměti a myšlení neopotřebovaná. Subjektivně tak rozdíl příliš nepoznají a vědci z Warwicku tvrdí, že jim nezvedne ani náladu.

U starších osob totiž ke zlepšení nálady dochází právě kvůli tomu, že pociťují změnu ve schopnosti myšlení a funkčnosti paměti.

„Naše výsledky nám umožňují o něco lépe pochopit, co motivuje starší osoby k většímu snažení, a pomáhají nám nalézt způsob, jak zvýšit jejich ochotu usilovněji pracovat na svém myšlení a paměti či náročných úkolech, které jim přijdou jako nezvladatelné,“ uvedla doktorka Friederike Schlaghecken z University of Warwick.

Lahodná prevence

I další studie zabývající se účinky konzumace kávy přichází s pozitivním vzkazem pro ty, kteří tento nápoj milují. Tři šálky kávy denně totiž sníží riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy o patnáct procent. A o sedmnáct dokonce riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny. Antioxidanty obsažené v kávě snižují také riziko demence, poškození jater, diabetu a některých typů rakoviny.

„Tento nápoj je spíš prevencí chorob, než že by nějaké poškození sám způsoboval, tvrdí to jedna z nejobsáhlejších studií, která kdy byla probádána,“ cituje deník The Mail.

Podle vědců z University of Southampton se lidé nemusejí vůbec bát tří až čtyř šálků kávy denně, což je doporučení, o němž se píše už několik posledních let.

„Káva se ve velkém konzumuje na celém světě a může mít pozitivní zdravotní účinky, zvláště při léčbě chronického selhání jater. Konzumace kávy se obecně jeví jako bezpečná v rámci běžné míry konzumace, data výzkumů naznačují, že nejvíce snižují riziko řady chorob tři až čtyři šálky kávy denně, a toto množství spíš prospívá než škodí,“ tvrdí autoři ze Southamptonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat