Levandule není jen ozdoba. Pomůže třeba proti štípancům

Nejen krásná a nenáročná ozdoba našich zahrádek, ale také pomocník při otocích a popáleninách. Levandule si v posledních letech mezi zahrádkáři získává velkou popularitu. Mnoho pěstitelů se však ochuzuje o její báječné účinky.

Spěte jako špalek

Levandule má především zklidňující účinky. Levandulová esence nakapaná na kousek látky, nebo sušenými květy plněný polštářek, může pomoci k rychlejšímu usínání a kvalitnějšímu spánku. Skvělý pomocník pro neúnavné dětičky.

Hmyz nemá šanci

Levandulové aroma odpuzuje komáry a jiný obtížný hmyz. Dokonce ji nesnesou ani klíšťata. Jako domácí repelent je tedy k nezaplacení. Jen je třeba myslet na to, že tato přírodní verze repelentu vyprchá rychleji, než ty chemické.

Pupínky, odřeniny, popáleniny

Levandulová esence je skvělá i na štípance od vos, včel a komárů. Pokud si vaše dítě odře koleno, můžete esenci použít přímo na ránu. Levandule má dezinfekční účinky a urychluje hojení. Pro popáleniny od slunce nebo ohně použijte výluh. Ten vyrobíte tak, že svaříte velkou hrst levandulových květů (i sušených) ve vodě s jedlou sodou a po vychladnutí přikládáte na postižená místa ve formě studených obkladů.

Oteklé nohy

Pokud vám otékají nohy, můžete výše zmíněný recept na studené obklady použít i na ně. Namočte ročník do výluhu a nohy jím obalte. Nechte účinkovat alespoň 20 minut.

Letní osvěžení

Levandulový sirup je skvělým osvěžením v parných dnech. Smíchejte jeden díl sirupu s pěti díly sody a čtyřmi díly toniku. Vykouzlíte velmi chutnou limonádu, která vás báječně osvěží.

Inhalace

Pokud vás trápí rýma, není lepšího pomocníka, než sušené levandule. Svařte ji v hrnci s vodou, přidejte lžíci soli a inhalujte. Skvěle uvolní dutiny a uleví od bolestí hlavy.

Levandulový čaj

Levandule má schopnost snižovat tlak. Hodí se tak pro lidi trpící tím vysokým. Každý den si uvařte šálek levandulového čaje a prospějete nejen svému srdci, ale také ledvinám a zažívání. Levandule totiž pomáhá i od plynatosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat