Překvapivá příčina potíží se spaním

Probouzíte se v noci často bez zjevné příčiny nebo nemůžete dlouho usnout? Možná jste jen osamělí…

S poměrně překvapivou teorií přišla americká lékařka z chicagské univerzity, jež se rozhodla zaměřit na příčiny nespavosti u dospělých.

Se skupinou 95 dobrovolníků nejprve probrala několik otázek týkajících se jejich psychického zdraví a také společenského života, a poté jim předala speciální náramek, který dokáže změřit, kolikrát se účastník výzkumu během noci probudil ze spánku.

Výsledky poté lékařka porovnala s odpověďmi dobrovolníků a zjistila, že nejnižší kvalitu spánku hlásil náramek u lidí, kteří v rozhovorech deklarovali, že vedou osamělý život.

A čím osamělejší se člověk cítil, tím hůře spal.

Pokud tedy rovněž patříte k lidem, kteří neprospí celou noc v kuse a budí se bez zjevného důvodu (např. hlasití sousedé nebo plný močový měchýř), zamyslete se nad svým společenským životem a trochu ho „oživte“.

Jděte na kafe s přáteli, navštivte pozapomenuté příbuzné, seznamujte se s novými lidmi, zapište se do kurzu vaření ve skupinách nebo výuky jazyků, zkrátka využijte všech svých sociálních kontaktů, abyste pocit osamělosti mohli jednou pro vždy ze svého života vyškrtnout.

Můžete si rovněž pořídit domácího mazlíčka – ani s ním se nebudete rozhodně cítit osamělí (i když nepočítejte s tím, že byste se první týdny opravdu dobře vyspali, zvlášť zvolíte-li si za zvířecího společníka štěně nebo kotě, ale budete mít alespoň jasný důvod, proč jste v noci vzhůru…).






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat