Jaké jsou výhody každodenního 30minutového kardio cvičení

Po dlouhém dni netoužíte po ničem jiném, než se svalit na gauč a odpočívat? Pokud odoláte a uděláte si na sebe 30 minut času denně, může se váš život obrátit k lepšímu. Takhle totiž zmíněná doba věnovaná kardio cvičení ovlivňuje psychiku, tělesné zdraví a celkovou kondici!

30 minut kardia cvičení denně? To nejlepší, co můžete sami pro sebe udělat. O těchto výhodách fyzické aktivity netrvající déle než půlhodinku totiž není pochyb!

Kardiovaskulární zdraví

Pravidelné kardio cvičení zlepšuje zdraví srdce a oběhového systému obecně. Zvýšený průtok krve přivádí do srdečních svalů více živin a kyslíku, čímž se tento důležitý orgán stává zdravější a silnější. Fyzická aktivita také pomáhá zlepšit krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Zdraví dýchacích orgánů

Každodenní kardio rutina posiluje plíce, svaly a další tkáně, které trpí nedostatečným přívodem kyslíku. (Ač s podivem, 90 procent lidí neumí dýchat správně.)

Zlepšení rychlosti a vytrvalosti

Kardio zlepšuje krevní oběh a dýchání, zároveň posiluje svaly. Tato kombinace způsobuje, že tělo pracuje efektivněji a nezhroutí se při fyzické námaze vykonávané po delší dobu. Paráda!

Zvýšená kvalita spánku

Výzkumy ukazují, že cvičení pomáhá lidem s nespavostí. Proto si i vy dopřejte 30 minut kardia denně, budete spát jako miminko! (Co se týče denní doby, spíš se osvědčují dopolední hodiny. Některým lidem „rozpumpovanost“ před spaním nedělá dobře.)

Pozitivní nálada

Cvičení působí proti špatné náladě tím, že aktivuje tělo a produkuje uvolňující hormony, jako jsou endorfiny a serotoniny. Venkovní aktivity, ke kterým se řadí chůze a běh, zároveň působí nesmírně relaxačně. Stačí se jen rozhodnout a vyrazit do přírody!

Rozvíjení disciplíny

Kardio rutina vyžaduje vůli. Jakmile se pravidelně hýbete pár týdnů či měsíců, logicky posilujete vlastní sebevědomí, což ovlivňuje další oblasti života. Zbývá už jen specifikovat, co to vlastně to kardio je.

Za kardio se považuje defacto každá vytrvalostní aktivita, při které se tepová frekvence vyšplhá na 60–75 % tepového maxima. Mezi nejznámější formy patří běh, plavání, jízda na kole či kolečkových bruslích, zumba, aerobik nebo skákání přes švihadlo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat