Proč jsou ženy vystaveny vyššímu riziku Alzheimerovy choroby

Přibližně jedna třetina ze všech pacientů postižených Alzheimerovou chorobou jsou ženy. Nemoc může postihnout i mladší ročníky, než jen ženy v důchodovém věku. Proč tomu tak je, jak se bránit a jak nemoc v počátcích rozpoznat? Zkuste například sedmičkový test.

Zmíněná nemoc bývá často spojována se stářím, většina diagnostikovaných pacientů je okolo věku osmdesáti let, ale postihovat může i mladší ročníky. Vědci mají za to, že za to může dnešní uspěchaná doba plná stresu a nedostatek duševního odpočinku, avšak přesná příčina Alzheimerovy choroby není známa. Jedná se však o nejčastější typ demence. Začíná to nenápadně. Zapomínáte, kam jste dali ovladač od televize, ten pak najdete v lednici. V každém případě je důležité nemoc odhalit co nejdříve!

Proč trápí více ženy?

Alzheimerova choroba je častěji diagnostikována u žen, a to hlavně proto, že populace celkově stárne a ženy se oproti mužům dožívají vyššího věku. Další studie poukazují na to, že muži a ženy vnímají stres odlišně a ve stáří jsou dámy citlivější na vysoké hladiny stresového hormonu zvaného kortizol.

Přestože největším rizikovým faktorem je věk (po dosažení 65 let se riziko zdvojnásobí každých pět let), lidé ve věku 30 let, 40 let a 50 let jsou ohroženi také. Podepsat se na vzniku choroby může také špatná životospráva, dědičné predispozice nebo zmíněná moderní doba, která nenahrává duševnímu odpočinku.

Stárnoucí mozek

Demence není sama o sobě onemocněním, ani nepatří k normální součásti stárnutí. Je to vlastně zastřešující termín pro soubor příznaků, které ovlivňují mozek, což zahrnuje ztrátu paměti, zhoršený úsudek, prudké změny nálad a chování, problémy s komunikací a vybavováním si slov, špatná motorika, ukládání věcí na neobvyklá místa, pasivita a ztráta zájmu o dění kolem sebe nebo poruchy spánku. Signály počínající demence si postižený člověk často neuvědomuje. Velmi často si jich však všimne jeho okolí.

Otestujte se!

Pokud u sebe pozorujete možné příznaky, neváhejte a objednejte se u lékaře. Před jeho návštěvou si můžete ještě doma udělat malý test narušení kognitivních schopností. Vždy požádejte někoho o spolupráci. Jedná se o sedmičkový test, kdy nahlas odečítáte od čísla 100 číslo 7. Odečítat byste měli aspoň pětkrát. Další zkouškou je test malování hodin. Testovaná osoba má za úkol nakreslit hodiny, včetně číslic na hodinách a poté do nich zanést pomocí rafiček určený čas (například je 11 hodin a 16 minut).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat