Plakat jedenkrát týdně je receptem na život bez stresu

Hidefumi Jošida je v Japonsku znám jako učitel pláče. S profesorem Hidehem Aritou z Toho univerzity v Tokiu vytváří přednášky pro studenty i veřejnost, v nichž je učí žít bez stresu. Život v Japonsku je extrémně stresující a podle těchto dvou pánů ho lze zvládat s přehledem, když se člověk jednou týdně zhroutí do polštáře a pořádně si pobrečí.

„Samotný akt pláče je mnohem účinnější než smích nebo spánek v omezování stresu,“ tvrdí Jošida, který k tomu podává i odborný výklad. Pláč stimuluje parasympatikus, který snižuje tlak krve, činnost srdce a uklidňuje mozek.

„Pokud pláčete jednou týdně, můžete žít zcela bez stresu,“ tvrdí Jošida, který s profesorem Aritou spolupracuje od roku 2014. Ten mu připravil pro jeho přednášky především odborný neurologický názor na věc.

Ale japonští odborníci nejsou jediní, kteří chápou umění pláče jako cestu k rychlé a silné psychické úlevě. Pláč byl jako metoda rychlého uklidnění v extrémně psychicky stresující situaci vypěstován evolucí. Jeho blahodárné účinky tak nejsou ničím objevným. Ovšem jako u všeho platí, že všeho moc škodí. Pláč chronický a příliš častý škodí stejně jako přehnaná dlouhodobá euforie. Obecně v populaci ale platí, že lidé, kteří se umějí zasmát a občas si také poplakat, jsou psychicky nejvyrovnanější a vnímají silně celkovou životní pohodu.

Pro lepší zvládnutí emocí

Lidé jsou mimochodem jediní ze savců, kteří dokážou výrazně ronit slzy a hlasitě plakat. Ačkoli byly popsány i slzy u slonů či psů ve chvíli emocionálního stresu, pláči člověka se to nepodobá. Co tento zvláštní fyziologický projev znamená z evolučního hlediska a jaké má funkce, nevědí psychologové přesně. Ale pláč má pozitivní vliv na zotavování se z negativních emocí.

Vyplývá to z experimentálních výzkumů Asmira Gracanina z Tilburské univerzity v Nizozemsku. Ten sledoval emocionální stav skupiny lidí před, při a po sledování tragického snímku. Část z pokusných osob po filmu plakala, část naopak neuronila ani slzu.

Po sledování filmu se emoce osob, které neplakaly, nezměnily a zůstaly neovlivněny. Zatímco emoce jedinců, kteří plakali, se naopak výrazně zhoršily a propadly. Právě tento propad měl však zásadní vliv na jejich zotavení. Jako by se emoce u plačících osob po chvíli odrazily ode dna a nakonec se tito jedinci cítili mnohem lépe než skupina, která neplakala.

„Právě tento propad a následný návrat emocí do původní úrovně může vyvolat pocit u plačících, že se cítí nakonec lépe. Primárně sice dojde při pláči k ještě hlubšímu propadu emocí, ale po čase se jedinec zotaví a jeho emoce se dokonce dostanou nad původní úroveň,“ tvrdí doktor Gracanin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat