Hekání a výkřiky při sportu zvyšují výkonnost a účinnost pohybu

Hekání a hrdelní zvuky se velmi často ozývají z tenisových kurtů. Proslulá tím byla také Martina Navrátilová, která je zřejmě vydávala zcela instinktivně. Havajští vědci totiž prokázali, že zapojení hlasu a dechu do pohybu výrazně zvyšuje výkon a sílu úderu či pohybu.

Chrochtání, bručení, hekání, chrčení, výkřiky a jiné hrdelní zvuky můžou pomoci všem sportovcům. Posluchači takového akustického zážitku se možná budou divit, ale zvláště u těch sportů, kde jsou potřeba krátké a silné výpady a údery – zvedání činek, údery raketou, výkopy, můžou tyto zvuky výrazně zvýšit výkonnost a účinnost.

Vědci z Havajské univerzity v Manoa prokázali, že při používání hekání při výkopech a úderech pěstí se výrazně zvýší celková síla úderu.

„Při používání hlasu se zvýší síla úderu o deset procent,“ tvrdí autoři na stránkách odborného časopisu Plos One.

Zvuky i v uších

Ovšem nejen zvuky, které při sportu vydáváte, vám mohou pomoci k lepším výkonům. Pokud chcete v pohybu opravdu vytrvat a dosáhnout například vysněné postavy, zapojte do svého nového cvičebního plánu také hudbu. Podle australských odborníků sluchátka a oblíbená muzika snižují riziko relapsu a zvyšují naopak chuť se pohybovat.

Pokud člověk poslouchá při sportu oblíbenou hudbu, která pozitivně působí na jeho emoční stránku, vytváří si rychleji pozitivní vztah k pohybu. A nejenže cvičí déle a zvládá větší výkony, ale také se na tělesnou aktivitu víc těší.

Doktor Nick Fuller tvrdí, že právě poslech hudby ze sluchátek vnímá dlouhodobě jako klíč k úspěchu při hubnutí pohybem.

„Ke vší frustraci z obezity často začínáme pohybem, který si vůbec neužíváme a nechceme se mu věnovat dlouhodobě, například začneme chodit do posilovny nebo si pořídíme osobního trenéra. Takže frustrovaní toho necháme, utratíme peníze zbytečně a vracíme se do zajetých kolejí. Všechno je pro nás moc náročné a není to žádná zábava a potěšení… Výzkumy ale dokazují, že poslech hudby zlepšuje zážitek z pohybu a zvyšuje intenzitu cvičení, což znamená, že člověk se rychleji zbaví nadbytečných kilogramů. Sluchátka slouží také jako kulisa, která nás chrání před rozptylováním,“ vysvětluje obezitolog Fuller ze Sydney.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat