Zelenina a cvičení třikrát týdně omladí mozek o deset let

Strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny plus třikrát týdně dvacet minut cvičení dokážou omladit mozek o deset let. A to už za půl roku změny životního stylu. U seniorů může změna jídelníčku a zařazení pohybu do týdenního režimu vést ke výraznému účinku. Z mentálního věku třiadevadesáti se už po půl roce můžou dostat na čtyřiaosmdesát.

Tvrdí to neurologové z Duke University v Severní Karolíně, kteří se zabývají prevencí Alzheimerovy choroby a degenerace mozku.

Ti provedli experimentální výzkum. Na jeho počátku pracovali se 160 osobami, které měly sedavý životní styl a přijímaly běžnou konvenční stravu. Část z nich změnila jídelníček, zvýšila příjem ovoce a zeleniny a celozrnných obilovin, část z nich začala třikrát týdně dvacet minut střídmou formou cvičit, část změnila stravu i pohyb a část nezměnila vůbec nic. Po šesti měsících všechny sledované osoby podstoupily test kognitivních vlastností s důrazem na plánování a organizační schopnosti. Na počátku studie byl mentální věk všech osob třiadevadesát let, na konci však u jedinců, kteří začali jíst zdravěji a cvičit, odpovídal mentální věk čtyřiaosmdesáti rokům.

„I samotné cvičení či samotná změna jídelníčku vedou ke zlepšení kognitivních funkcí, ale pokud se oba faktory životního stylu spojí, mozek lze doslova omladit o deset let za půl roku,“ tvrdí autoři z Duke University.

Hvězdy z talíře

I mezi ovocem a zeleninou existují potraviny, které váš mozek bude milovat. Kromě tradičně uváděných ryb, oříšků, špenátu nebo třeba borůvek, jež se objevují v řadě studií jako zaručené vzpruhy pro náš myslící orgán, existují i další pochoutky, které podle vědců umí mozek pořádně nakopnout. Které to jsou?

Mnoho lidí si dává šálek kávy, když cítí, že se potřebují nabudit. Nic proti černému zlatu, ovšem i jiné nápoje vám pomohou vytrhnout pomyslný trn z paty! Věřte, že obyčejné kakao je jedním z nich. Obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým zlepšuje soustředění, schopnost učení, a navíc posiluje paměť. Závěry jisté americké studie dokonce naznačují, že kombinace kakaa a pravidelného cvičení zvyšuje celkový výkon mozku. No vida, a pak že je jen pro děti!

Existuje dobrý důvod, proč je kurkuma v lékařských kruzích tak vychvalovaná. Vždyť indický šafrán, jak se jinak nazývá, prospívá lidskému organismu od hlavy až k patě! Protizánětlivá složka kurkumin je podle odborníků slibným lékem na Alzheimerovu chorobu. To ale pořád není všechno, jelikož toto přírodní barvivo podporuje mozkovou činnost a poskytuje důležitou regeneraci po řádění škodlivých radikálů. Zkrátka a dobře, lepší doping jen tak nenajdete…

Exotické avokádo je kromě jiného bohatou zásobárnou vitaminu E, čímž zpomaluje stárnutí. Pod jeho slupkou je však pozitiv daleko víc. Vyzdvihnout musíme i přítomnost mastné kyseliny olejové, jež chrání neurony v mozku a je klíčovou podmínkou pro řádné fungování centrální nervové soustavy, ta zajišťuje přenos informací a odpovídá za rychlé reakce. Co z toho plyne? Dejte si pár soust avokáda a nápady budete sypat z rukávu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat