Abyste žila dlouho, musíte cvičit hodinu denně. U mužů to neplatí

Zajímavé závěry o vlivu pohybu na délku života přinesli vědci z Maastrichtu, kteří sledovali 120 tisíc mužů a žen po třicet let. Všímali si u nich, jak jejich fyzické vlastnosti ovlivňují délku života. U žen platí, že čím jsou vyšší, tím žijí déle. U obou pohlaví platí, že šanci dožít se devadesátky je vyšší, pokud pravidelně sportují. Ale zatímco u žen má pohyb jen omezený účinek, a pokud cvičí denně více než hodinu, nejsou na tom lépe než ty, které cvičí jen tu hodinu, u mužů platí, že čím déle denně muži cvičí, tím spíš se dožijí devadesátky.

Muži tedy nemají žádnou horní hranici délky každodenního sportování, nad niž by se pozitivní účinky na délku života přestaly projevovat. Zatímco u žen platí, že šance dožít se devadesátky se zvyšuje kontinuálně až do jedné hodiny pohybu denně, u mužů platí, že roste i nad touto hranicí neustále a šance se zvyšuje o pět procent na každou další půlhodinu strávenou každý den sportem.

Vysoké ženy mají asi o třetinu vyšší šanci, že se dožijí devadesátky. Vyššími se přitom myslí ženy s postavou nad 173 centimetrů, zatímco nižšími ženami ty do 158 centimetrů.

„Celkově však z analýzy vyplývá, že tvar postavy a výška postavy ženy ovlivňují její šanci dožít se vysokého věku více než u mužů,“ tvrdí autoři z Maastrichtské univerzity.

Jde o svaly?

S obdobnou studií přišli nedávno také američtí odborníci. Ti zase tvrdí, že dlouhověkost ovlivňuje i pevnost našich svalů. A platí to především o síle úchopu a svalů horních končetin.

Vědci z University of Michigan zjistili, že síla svalů a především úchopu rukou dokáže předpovědět, jak dlouho člověk bude žít. A čím silnější ruce má, tím déle bude žít. Jde totiž o to, že síla paží a rukou také souvisí se zdravím srdce a cév. A jedinci s nejslabšíma rukama umírají předčasně o padesát procent více než jedinci s těmi nejsilnějšími svaly.

„Udržování síly svalů během celého života a zvláště pak v pozdější fázi života je extrémně důležité pro dlouhověkost a zdravé stárnutí,“ tvrdí autorka profesorka Kate Duchowny z University of Michigan.

Síla úchopu rukou a síla paží je podle ní také spolehlivým diagnostickým nástrojem pro lékaře. Lze tak odhadnout zdravotní stav stárnoucí osoby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat