Vyhoďte křížovky. Jako prevence Alzheimera je lepší pohyb

Neurologové zkoumající Alzheimerovu chorobu došli po letech k závěru, že jako jediná prevence tohoto onemocnění se jeví pohybově aktivní životní styl. Dříve se myslelo, že je potřeba především trénovat kognitivní funkce (myšlení a paměť) luštěním křížovek, počítáním příkladů nebo učením se jazykům apod. Jenže choroba se nevyhýbá ani těm, kdo aktivně trénují uvažování a paměť do vysokého věku.

Jedinou skupinou, která se jeví jako chráněná před touto neurodegenerativní chorobou, jsou lidé sportující denně po celý život. Vědci z Manchesteru možná odhalili, proč tomu tak je. Alzheimerova choroba totiž nenapadá pohybová centra v mozku, která produkují bílkoviny chránící neurony před poškozením.

Záhadný mozeček

Mozeček ovládající motoriku a všechny pohybové funkce člověka není poškozen ani u osob, které na Alzheimerovu chorobu umírají. A ví se přitom, že osoby, které se aktivně pohybují celý život, podléhají onemocnění zřídka. Zřejmě tak mezi tím existuje souvislost.

Právě pochopení nástupu onemocnění a funkce pohybu by mohla vést nejen k prevenci, ale také k léčbě tohoto závažného onemocnění, které je dnes stále považováno za neléčitelné.

Ochrana před nemocí

Tým doktora Richarda Unwina mapoval 5825 různých bílkovin v šesti oblastech mozku. A zatímco oblasti, které zpracovávají paměť, emoce a myšlení, jsou Alzheimerovou chorobou poškozovány, centrum pohybu produkuje bílkoviny, které ho před tímto onemocněním chrání.

„Mnoho těchto změn není patrných v jiných oblastech, a to by mohlo znamenat, že tato oblast se aktivně chrání před onemocněním,“ tvrdí doktor Unwin.

Právě ochranné bílkoviny produkované mozečkem by mohly přispět k vývoji nových metod léčby onemocnění. Ale protože nejdůležitější je vždy prevence, ze studie opět vyplývá, že by se lidé měli pravidelně několikrát týdně – nejlépe denně – věnovat sportu či jinému druhu cvičení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat