Lidem s depresemi zestárne mozek o deset let dříve

Neurologové z prestižní Yaleovy univerzity tvrdí, že osoby trpící dlouhodobě depresí prodělávají rychlejší stárnutí mozku. Sledováním jejich mozku pomocí nejmodernějších zobrazovacích technik PET a srovnáním se zdravými jedinci zjistili, že u depresivních osob mnohem rychleji zanikají synapse – komunikační spojení mezi neurony – a mozek depresivního člověka ve čtyřiceti letech věku připomíná mozek zdravého člověka v padesáti letech biologického věku.

To může znamenat rychlejší ztrátu paměti, mlhavé myšlení, zpomalení verbálního vyjadřování a dřívější nástup demence.

Podle neurologů z Yaleovy univerzity to také vysvětluje, proč ženy onemocní Alzheimerovou chorobou třikrát častěji než muži. Protože také více než dvakrát častěji trpí depresemi.

Jedna z autorek výzkumu doktorka Irina Esterlisová tvrdí, že podáváním ketaminu lze pozitivně ovlivnit činnost hippokampu u osob s depresemi. U nich je přitom toto centrum postiženo rychlým zánikem synapsí. Ketamin dokáže ztrátu synapsí a hustoty hippokampu zastavit a dokonce zvrátit.

„Můžeme potenciálně pomoci lidem s depresí a včas odhalit jedince, u nichž dochází k poklesu hustoty v hippokampu, kterým hrozí nástup Alzheimerovy choroby,“ míní doktorka Esterlisová.

Její tým použil k srovnání mozku osob s depresí a zdravých jedinců pozitronovou emisní tomografii, která dokáže v průběhu času zobrazovat změny hustoty neuronů v mozkových centrech.

Klíčem strava?

Deprese bohužel stále patří mezi onemocnění, o kterých toho dosud nevíme tolik, kolik bychom pořebovali. A tak není divu, že se jejím výzkumem zabývá celá řada věděeckých týmů. Některé studie dokonce naznačují, že na deprese má vlvi i naše strava. Příjem zpracovaných potravin, uzenin, polotovarů, cukru a nasycených tuků totiž riziko rozvoje deprese prokazatelně zvyšuje. Naopak konzumace zeleniny, ovoce, ryb a ořechů – tedy jídelníček blízký středomořské kuchyni – prokazatelně riziko rozvoje depresí snižuje.

Podle vědců z Adelaide a Londýna přitom vegetariáni konzumující občas ryby – pescetariáni – trpí depresemi až o třetinu méně než lidé, kteří konzumují běžnou západní stravu. Kvalitní strava ze syrových potravin s vyloučením výrobků potravinářského průmyslu je pro psychické zdraví stejně důležitá jako dostatečný spánek a pohyb. Jídelníček obsahující luštěniny, olivový olej, červené víno, ořechy, ryby, zeleninu a ovoce výrazně snižuje riziko řady mentálních potíží.

„Máme přesvědčivé důkazy, že existuje vztah mezi kvalitou stravy a mentálním zdravím. Tento vztah jde daleko za účinek stravy na tělesnou hmotnost a jiné aspekty zdraví, které také můžou ovlivnit náladu člověka,“ tvrdí doktorka Camille Lassale z Londýnské univerzity, která na výzkumu spolupracovala s kolegy z Francie, Španělska a Austrálie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat