Intenzivní cvičení zastavuje růst nádoru tlustého střeva

Cvičení a pohyb jsou nezbytnou součástí života člověka. Každý člověk by měl cvičit několikrát týdně a to intenzivně. Může si tím zachránit život. V době, kdy kvůli stravě, pesticidům, stresu, nečistému životnímu prostředí a nedostatku pohybu čelíme epidemii rakoviny tlustého střeva, je to totiž téměř nezbytné jako vydatný spánek.

Vědci z Austrálie prokázali, že intenzivní cvičení může růst nádoru zastavit. Je tedy zřejmé, že je dobrou prevencí tohoto onemocnění. Lidé, kteří se věnují silovým sportům a intervalovému tréninku, se tak chrání nejlépe.

Nejsnazší prevence?

Pokud je nádor ve střevech podchycen včas, to je v první fázi onemocnění, pak je šance na vyléčení sedmadevadesát procent. Naopak ve čtvrté fázi onemocnění už mají pacienti šanci mizivou jen kolem sedmi procent.

„My jsme dokázali, že cvičení může hrát roli v potlačování růstu nádorových buněk tlustého střeva. Po jednom cyklu intenzivního intervalového tréninku došlo ke specifickému zvýšení zánětu ihned po skončení cvičení, což podle nás ovlivňuje omezování počtu nádorových buněk ve střevě,“ tvrdí doktor James Devin z University of Queensland.

Pohyb i v nemoci

Už jediná návštěva posilovny a jediná lekce vysoce intenzivního intervalového tréninku má přímé účinky. Pravidelné cvičení by tak mohlo pacientům s rakovinou tračníku pomoci při léčbě a zdravým lidem se před tímto onemocněním chránit.

„Náš experimentální výzkum naznačuje, že fyzicky aktivní životní styl může být důležitý při léčbě i prevenci nádoru tlustého střeva a konečníku,“ tvrdí doktor Devin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat