Cvičení, které předchází depresi. Začněte s ním ještě dnes

Lidí s depresí přibývá. Česko se přitom dostalo mezi desítku nejdepresivnějších států Evropy! S akutním splínem se u nás potýká více než půl milionu našinců. Lze toto číslo nějak snížit? Tenhle jednoduchý trik by mohl spasit svět, kdyby se ovšem rozšířil mezi veřejnost. Připravte si prádlo!

Již dlouho se ví, že cvičení může zmírňovat deprese, ale dosud nebyl žádný výzkum schopen určit, zda pohybová aktivita zabraňuje jejímu rozvoji. Tedy až doteď. Nová studie z americké nemocnice Massachusetts General Hospital se k této otázce přiblížila novým způsobem. Výzkumníci se zaměřili na 400 000 lidí a zkoumali, zda jsou tyto osoby v psychické pohodě, nebo zda naopak trpí depresí. Respondenty pak rozdělili do několika skupin, přičemž jedna z nich měla za úkol každý den cvičit.

Co je lepší než antidepresiva?  

Výsledky ukázaly, že většina pacientů, kteří neváhali zvednout se z gauče a věnovat se fyzické dřině, si na nějakou depresi nemohla stěžovat. Ti, co ke splínům měli tak nějak blíž, a navíc po dobu několika týdnů měli zakázaný sport, se do nelichotivých psychických stavů propadli poměrně hluboko. Proto vědci vydali prohlášení, že pasivní lidé jsou skutečně vystaveni riziku deprese.

Jestli si myslíte, že v zájmu svého dobrého rozpoložení i vy každý den musíte uběhnout několik kilometrů, máme pro vás dobrou zprávu. Podle výzkumníků již pouhých 15 minut denně středně namáhavé, tedy intenzivní aktivity, mezi které patří například rychlejší chůze, splínům předchází.

Recept pro nouzové situace

Méně intenzivní cvičení pak přináší stejný ochranný účinek, ale ve volnějším režimu je nutné nenáročnou činnost vykonávat po dobu jedné hodiny denně. Vedoucí studie a zároveň psychiatrička Karmel Choi poznamenala, že v této souvislosti i běžné domácí práce, jako je mytí nádobí, žehlení či skládání prádla, by mohly přispět k dostatečné celkové denní aktivitě. A co dělat, když se dostanete do úzkých?

Pro okamžitou úlevu od stresu a přetížení se doporučuje 30 minut aerobního cvičení, které zároveň funguje i jako prevence proti chmurám. Tedy pokud si na něj lidé najdou čas nejméně pět dní v týdnu. Ve skutečnosti již mnoho studií prokázalo výhody pohybu v souvislosti s podporou optimálního duševního zdraví. Denní tělesná aktivita zvyšuje hladiny serotoninu a endorfinů, vytváří odolnost proti stresu a posiluje sebevědomí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat