Plavání je zdravé. Pokud ovšem plavete správně

Že se udržíte nad vodou tak dlouho, jak potřebujete, ještě neznamená, že plavat skutečně umíte. Plavání může být našemu tělu i zdraví velice prospěšné, zásadní je však správné technické zvládnutí. Pokud totiž plavete nesprávným způsobem, může mít tato aktivita na vaše zdraví i dost špatný vliv.

Čím začít? Naučte se plavat prsa

Plavecký styl prsa je u lidí pravděpodobně nejrozšířenější, ačkoli je správné technické provedení nejsložitější. Nejčastější chybou při tomto plaveckém stylu je křivý střih nohama. Tento styl je inspirovaný pohybem žab. Pokud si je dobře prohlédnete, když plavou, dělají oběma nohama totožný pohyb. U lidí je ale velmi často patrné stočení pánve na jednu nebo druhou stranu a každá noha se chybně pohybuje v trochu jiném tempu nebo dělá jiný pohyb. V tuto chvíli ale zatěžujete bederní páteř a namáháte svaly na nohou nerovnoměrně.

Necákejte

U plavání stylu prsa je důležité naučit se držet ruce pod vodou a prsty u sebe. Lidé se na správné držení dlaně a prstů nesoustředí a rukama plavou příliš blízko hladiny. Takové plavání je ale příliš vysilující, jelikož odraz od vody není tak silný, aby vás posunul pořádně vpřed. Je pak nutné udělat dvojnásobný počet temp, než se dostanete k cíli. Také nedotahování temp do úrovně ramen nebo naopak jejich přetahování, je špatně.

Naučte se správně dýchat

Velice častou chybou je špatné dýchání. Pokud nedýcháte pravidelně, budete velice rychle unaveni. Také si pamatujte, že výdech má jít do vody a nádech nad hladinu (pochopitelně). Plavání stylu prsa s hlavou stále nad vodou silně zatěžuje krční páteř a záda a není v žádném případě správě. Hlavu byste měli držet v rovině se zbytkem těla a mírný záklon provést jen když se nadechujete.

Naučte se splývat a šlapat vodu

Ovládat správně svoje tělo, dech i emoce se dokonale naučíte, pokud si osvojíte správnou techniku splývání a šlapání vody. Jde totiž o dva způsoby jak si odpočinout při dlouhém plavání v hluboké vodě. Při splývání se položte na vodu tak, aby vaše nohy a prsa byly zároveň s hladinou, zadek může být o něco níže, ale ne příliš. Každopádně by poloha měla být přirozená a neměla by vás stát žádné úsilí. Roztáhněte ruce a dýchejte zhluboka. Rukama opisujte drobné osmičky a jen lehce si pomáhejte nohama, abyste se udrželi nad hladinou. O zbytek se postarají plíce plné vzduchu.

Při šlapání vody se přetočte do vertikální polohy, mírně pokrčte nohy a pohybujte s nimi, jako byste šlapali na kole. Ruce ohněte v loktech a hýbejte s nimi horizontálně ze strany na stranu, nikoli nahoru a dolů. Zvládnutí těchto technik je důležité nejen pro správné umění plavání, ale také základním prvkem pro přežití v případě plaveckých nesnází.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat