Chřestová sezona je v plném proudu. Proč by ho měl jíst každý?

Chřest není jen záležitostí luxusních restaurací, vařit ho a pochutnávat si na této lahůdce můžete i v pohodlí svého domova. A také byste pravidelně měli! Kromě toho, že jde o skutečnou delikatesu, která má široké využití, má také mnoho blahodárných účinků pro naše tělo.

Bílý, nebo zelený?

Na pultech obchodů narazíte na chřest bílý nebo zelený. Rozdíl mezi nimi spočívá v rozdílných podmínkách pěstování. Bílý chřest se pěstuje zakrytý, aby na něj nedopadalo sluneční světlo. Chuťově je jemnější a sladší, je však nutné ho před vařením oloupat. Zelený chřest se loupat nemusí, stačí jen odříznout dřevnaté konce. Pro jeho tvrdší strukturu se lépe hodí do salátů či ke grilování.

Proč ho jíst?

Chřest je velice zdravá zelenina. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamin A, B1, B2, C a E, také draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor. Větší množství vitaminů má chřest zelený. Tato zelenina má také velmi vysoké množství antioxidantů, působí močopudně, napomáhá při potížích se zadržováním vody, přispívá k léčbě zánětů a pro nízkou kalorickou hodnotu se řadí mezi dietní potraviny.

Jak ho jíst?

Jak chřest před samotným vařením upravit už víte, ale stále netušíte co s ním? Tato zelenina je skutečně univerzální. Lze ji jíst syrovou, v polévkách, v těstovinových či zeleninových salátech, je také možné chřest jen uvařit v osolené vodě a polít máslem, zároveň je i ideální přílohou k masu. Lze jej grilovat, péct, vařit a dokonale si na něm pochutnáte i tehdy, pokud jej nastrouhaný přidáte do zeleninových karbanátků.

Jak koupit ten správný?

Nakupování chřestu není žádná věda, přesto je potřeba zapamatovat si pár pravidel, abyste nebyli z výsledné chuti zklamaní.

Čerstvost chřestu si ověříte jednoduchým testem. Když zatlačíte nehtem do stonku, měla by začít vytékat tekutina, pokud ne, nebude chřest zřejmě příliš čerstvý. Stonek by také neměl jít ohnout, aniž by praskl. Gumové stonky naznačují, že už nějakou dobu na pultě leží.

Hlavičky chřestu by měly být uzavřené. Čím více rozkvetlé jsou, tím déle je chřest sklizený. Takový nekupujte.

U bílého chřestu si všímejte fialových nádechů. Pokud se na stoncích vyskytují, je přezrálý.

Chřest vždy spotřebujte co nejdříve. Pokud ho však plánujete připravovat až druhý den, zabalte ho do mokré utěrky a dejte do lednice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat