Syndrom vyhoření je oficiální chorobou

Syndrom vyhoření se nově objevil na indexu Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace. Od roku 2022 by měly uznávat toto onemocnění všechny země světa s tím, že lékaři budou schopni onemocnění léčit a pojišťovny léčbu hradit.

„Onemocnění je způsobeno chronickým pracovním stresem, který nebyl úspěšně zvládnut,“ definuje Světová zdravotnická organizace, která v symptomatice uvádí osm hlavních znaků.

Jak ho poznat?

Mezi ně patří: 1) špatný spánek, 2) žaludek na vodě a špatné trávení, 3) vysoký krevní tlak, 4) neustálé myšlení na práci i při pobytu doma, 5) nevrlá a podrážděná nálada, 6) neustálý nedostatek času na dotažení úkolů, projektů, na rodinu či dokonce na sebe, 7) neschopnost se soustředit a 8) neochota žít společensky a stýkat se s přáteli.

„Je to poprvé, kdy byl syndrom vyhoření uznán v Mezinárodním seznamu nemocí,“ uvedl za Světovou zdravotnickou organizaci její mluvčí Tarik Jasarevic.

Firmy by měly vsadit na prevenci

O zařazení na seznam chorob rozhodlo Světové zdravotnické shromáždění v pondělí v Ženevě.

„Podniky a firmy můžou dělat velmi mnoho pro to, aby bránily vyhoření u svých zaměstnanců, nikdy není pozdě včas to zarazit. Existuje mnoho způsobů, jak zvyšovat psychickou odolnost a zvýšit výkonnost, což může mít velké ekonomické výhody pro podniky, ale musejí se starat o mentální zdraví a pohodu svých zaměstnanců,“ míní britský chiropraktik a expert na zvládání stresu doktor Phil Parker v rozhovoru pro The Sun.

Zdroj: who.int, helpguide.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat