Vynechávání snídaně zvyšuje riziko infarktu dvakrát

O tom, zda je snídaně nejpodstatnějším pokrmem dne, se vedou spory. Teorií o vlivu tohoto pokrmu na metabolismus a celkové zdraví je několik. Kardiologové z Iowy jsou přesvědčeni, že je snídaně rozhodně dobrá pro zdraví srdce a cév. Z několikaletého sledování šesti tisíc osob vyplývá, že jedinci vynechávající snídani dvakrát častěji umírají na infarkt či mrtvici.

Sledovaným osobám bylo mezi čtyřiceti až pětasedmdesáti roky a na počátku výzkumu nikdo z nich neměl diagnostikovánu chorobu oběhové soustavy.

Podle autorů však nejde ani tak o snídani samotnou, jako spíš o to, že vynechávání snídaně souvisí s nezdravým životním stylem obecně. Lidé, kteří vynechávají snídani, dělají spoustu jiných pro zdraví škodlivých věcí, které působí negativně na srdce a cévy.

„Sledované osoby, které nikdy nesnídaly, byly ohroženy smrtí na následky infarktu a mrtvice dvakrát více než ty, které snídaly každý den. Vynechávání snídaně souvisí se změnou apetitu, snížením pocitu nasycení během dne, zvýšeným tlakem krve a škodlivými změnami v hladině lipidů v krvi,“ tvrdí doktor Wej Pao z University of Iowa.

Pozor i u dětí

Snídaně ovšem není důležitá jen u dospělých. Vědci z Londýna tvrdí, že u dětí a dospívajících má vynechávání snídaně ještě mnohem zhoubnější důsledky. Trpí zpomalením vývoje mozku, vývoje celého těla a nedostatkem řady pro zdraví potřebných živin, vitaminů a minerálů. To, co dodá tělu snídaně, není schopno dodat stejně hodnotné jídlo později během dne.

Není to poprvé, kdy vychází najevo, že během dne tělo zpracovává a vstřebává některé živiny odlišně. Snídaně je podstatná nejen proto, že dodá tělu energii pro start a první část dne, ale hlavně proto, že po snídani tělo vstřebává některé živiny mnohem efektivněji.

Kvalitní vyvážená snídaně dodá tělu kyselinu listovou, železo, vápník a jod, které jsou nezbytné pro mozkové funkce a správný metabolismus, který zajistí dostatek energie dopoledne.

„Naše studie poskytuje důkaz, že snídaně je klíčovým jídlem, díky němuž rodiče mohou zajistit, že jejich dítě dostane potřebnou výživu,“ tvrdí doktorka Gerda Pot z King´s College London. Její tým došel k tomuto závěru srovnáním dětí, jejich vývoje a jejich mozkových funkcí. Některé z dětí pravidelně snídaly, jiné snídani vynechávaly. A snídající děti měly lepší výsledky ve všech sledovaných kritériích.

Samozřejmě snídaně musí být vyvážená a skládat se z hodnotných potravin, aby dodala tělu potřebné látky, vitaminy a minerály.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat