(Ne)zdravé cereálie do mléka. Také jsou vaší oblíbenou snídaní?

Snídají vaše děti nebo vy s oblibou „křupky“ do mléka? Ačkoli výrobci hlásají, že jsou plné vitaminů, mnoho pravdy na tom není. Kromě toho také obsahují spoustu cukru, lepku, barviv, a co se týče přidaného vápníku, toho najdete více spíš v mléce, kterým je zalijete.

Kalorická bomba

Nejčastějším problémem cereálií je vysoký obsah přidaného cukru. Tím, že jsou cereálie většinou vyrobené z obilovin, jsou již samy o sobě poměrně kalorické. Cukr, který je v lupíncích navíc, vytvoří ze zdánlivě zdravé snídaně doslova kalorickou bombu. Další kalorie hledejte v sušeném ovoci nebo kouscích čokolády, které směs často obsahuje.

Vůbec největší obsah cukru, téměř jednu třetinu celkové hmotnosti, obsahují všelijaké kakaové lupínky či plněné polštářky, které kupují rodiče svým dětem. Na 100 gramů těchto cereálií připadnou až tři polévkové lžíce cukru. To je stejné, jako byste jim dali k snídani polovinu tabulky čokolády.

V poslední době se tento problém stává stále více řešeným a v jiných zemích přichází postupně v platnost zákony, které zakazují výrobcům barevné a veselé potisky na obaly s nezdravými potravinami, které jsou lákadlem pro malé děti i mnohé dospělé. Naopak jsou povinni na krabici uvádět výrazná upozornění, že výrobek obsahuje velké množství soli, cukru nebo kalorií. Zda se tento zákon bude týkat i Česka, zatím není jasné.

Nejsou cereálie jako cereálie

Pokud jste ale milovníci snídaňových cereálií, nemusíte se bát, že byste si je nemohli dále dopřávat. Jen je potřeba nakupovat s rozvahou a dívat se na nutriční tabulku, která by v ideálním případě měla vypadat nějak takto:

Na 100 g výrobku připadá cca 360 kcal, 12 g bílkovin, 70 g sacharidů, 15 g cukru, 6 g tuku, 0,6 g nasycených mastných kyselin, 9,5 g vlákniny a 0,1 g sodíku.

Takovou tabulku ale často na lupíncích pro děti nenajdete. Obsah cukru bývá dvojnásobný, naproti tomu obsah vlákniny je žalostný.

Dodržujte DDD

Dalším problémem, který je třeba uvést je nadměrná konzumace podobných výrobků. Když už tedy sobě nebo vašim dětem dopřáváte nezdravější verzi lupínků, nepřekračujte alespoň množství na jednu porci. Doporučená dávka je 30 gramů, což je zhruba o třetinu méně, než si lidé do misky běžně sypou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat