Čisté stravování jako nejnovější hit

Čisté stravování je nejnovějším hitem ve zdravé výživě. Co všechno obnáší, jaké jsou podmínky a jak je to s vedlejšími účinky?

Už jste zaznamenali pojem „čisté stravování“? Jeho princip spočívá ve vyhýbání se zpracovaným potravinám a podpoře těch „nezávadných“ v jejich přirozeném stavu, tedy bez chemikálií, konzervantů a přísad. Mnozí zdravotníci jsou však skeptičtí k velkým nárokům na čisté jídlo a považují jej za další módní výstřelek. Oponenti však poznamenávají, že tento stravovací zvyk očišťuje organismus a má pozitivní vliv na tělo i mysl. A jaké jsou jeho další výhody?

Nepočítej a raději poslouchej své tělo

Čisté jídlo obsahuje vysoký podíl dietní vlákniny, bílkoviny, zdravé tuky, vitaminy a minerály. Posiluje imunitu, předchází zácpě, zlepšuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů, pomáhá zkvalitnit úroveň spánku a energie, podporuje produktivitu a navíc už nehrozí žádné zběsilé počítání kalorií a ani jiná rizika vedlejších účinků. Jak můžete zaznamenat, existuje mnoho důvodů, proč jíst zdravěji.

Ostatně i Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně. Toto množství souvisí se sníženou hmotností a eliminací zdravotních problémů. Co se týče nezpracovaných, celých zrn (to jsou na neporušená), tak ta bývají v porovnání s těmi rafinovanými mnohem bohatší na vlákninu. Proto snižují riziko diabetu, srdečních onemocnění a rakoviny a zároveň podporují hubnutí. Za ideální se přitom považují nejméně 3 porce (1 porce = 15 g) celozrnných zrn denně. Patří mezi ně oves, pšenice, ječmen, červená rýže, quinoa, hnědá rýže, černá rýže a kukuřice. A jak je to s kvalitními bílkovinami?

Kolik ingrediencí na obalu zvěstuje problém?

Vybírejte si divoké ryby, kuřecí maso, fazole, čočku, ořechy a semena, a pokud možno omezte červené maso. Aminokyseliny jsou stavebními kameny proteinu, jež jsou zodpovědné za enzymatickou aktivitu vyvolávající tělesné reakce. Nejlepší je konzumovat nějaké bílkoviny s každým jídlem.

Zároveň se vyvarujte klobás, salámů, předbalených mražených pokrmů, instantních nudlí a dalších laskomin plných neznámých přísad. (Je třeba se vyhnout baleným potravinám s více než 10 ingrediencemi – zejména těm, které nemůžete vyslovit. Tato konzervační činidla se přidávají pro zvýšení trvanlivosti a chuti potravin.)

Cílem čistého stravování je zůstat co nejblíže přírodě, takže je nejlepší vzdát se všech balených džusů a potravin v převleku za zdravé jídlo. Přidejte k tomu zdravé tuky a máte vyhráno. Zdravé tuky jsou většinou nenasycené tuky, které pomáhají snižovat zánět v těle, což podporuje zdraví srdce a krotí hladiny špatného cholesterolu. Ořechy, avokádo, len či mastné ryby patří ke skvělým zdrojům tukům.

Zdroj: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/activities/technical-support-to-member-states/promoting-fruit-and-vegetable-consumption, https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-eat-clean, https://www.cleaneatingmag.com/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat