Houby hnojník a reishi pomohou ulevit diabetikům

V Česku přesáhl počet lidí s diagnózou diabetu milionovou hranici, odhaduje se, že v roce 2035 bude nemocný každý desátý Čech. Největším problémem je diabetes 2. typu, který se týká asi 90 % diabetiků, dnes se týká už i mladých lidí nebo dětí, pojí se totiž výrazně s nesprávnou životosprávou.

Prevence přitom není ani složitá, ani nákladná, stejně jako přírodní cesty pomáhající ve zmírnění příznaků. Kromě vhodné stravy a dostatku pohybu pomohou i běžně dostupné houby – níže najdete trojici, která je v boji s touto nemocí nejúčinnější.

Skvělá houba s nelahodným názvem

Jednou z hlavních příčin vzniku diabetu 2. typu je špatná strava – jídelníček příliš bohatý na cukry a jiné sacharidy vedoucí k nadměrné tvorbě inzulinu ve slinivce. V důsledku toho pak dochází k jejímu oslabení a ke snížené vnímavosti tělních buněk k inzulinu. Vysokou hladinu cukrů v krvi dokáže účinně regulovat Coprinus, známý také pod českým názvem hnojník.

Tuto medicinální houbu najdeme růst i v české krajině, a to od léta do podzimu na otevřených místech, tedy na loukách, okrajích lesů a v zahradách. Mnoho studií prokázalo, že látky, které hnojník obsahuje, dokážou přímo povzbuzovat uvolňování inzulinu slinivkou. Kromě toho zlepšují krevní oběh a podporují metabolismus a trávení. Pokud jej najdete venku, konzumují se pouze mladé plodnice, které jsou bílé a uzavřené.

Nicméně za syrova mají medicinální houby nízký efekt, protože jich nedokážeme sníst a hlavně strávit velké množství. Pro maximální využití cenných látek z hub je tedy nutné najít na trhu kvalitní extrakty v kapslích. Ideálně sáhněte po takových, které byly zpracovány metodou horkovodní extrakce. Takové kapsle totiž zaručují vysoce kvalitní výtažek v ideálním poměru účinných látek pro nejlepší výsledky.

Tančící houba jako spojenec pro nižší glykemii

Maitake neboli trsnatec lupenitý najdeme v přírodě zřídka. Je bezesporu nejznámější hlavně v Asii, kde je tato houba využívána při přípravě pokrmů, ale také jsou zde už po tisíce let známé její léčebné účinky. Historické prameny ji označují za tančící houbu (překlad z japonštiny), bylo totiž velkým štěstím tuto houbu najít a „houbaři“ doslova tančili radostí nad svým úlovkem, když se jim poštěstilo.

Maitake dokáže snížit glykemii a zvýšit citlivost tkání na inzulin. Krom snížení aktivity enzymů souvisejících s diabetem má také ochranný vliv na slinivku. Neduhy, se kterými si dokáže poradit, jsou i vysoká hladina tuků, vysoký cholesterol, nadváha a v neposlední řadě vysoký krevní tlak. Všechny tyto problémy je možné dát do přímé souvislosti s diabetem a u všech lze tedy trsnatec rovněž použít.

Lesklý poklad zlepší metabolismus cukrů

Trojici medicinálních hub, které mají pozitivní vliv na prevenci a boj s cukrovkou, uzavírá reishi. Je to jedna z nejvyužívanějších hub, mluví se o ní taky pod názvem lesklokorka lesklá. Tato „božská houba nesmrtlenosti“, jak se jí přezdívá, našla svoje uplatnění už před více než 4000 lety. Je to dřevokazná houba, najdeme ji na kmenech většinou již odumřelých stromů nebo na pařezech, nejčastěji v dubových lesích a parcích. Její plodnice jsou specifické svou lesklou lakovou vrstvou, od té je odvozen český název.

Lesklokorka je používaná pro blahodárné působení na metabolismus cukrů i pro široký dopad na vyvážení a soulad organismu. Podobně jako výše zmíněné houby dokáže regulovat cukr v krvi a můžeme ji proto použít u diabetu, hlavně 2. typu. Je prokázáno, že zlepšuje reakci tkání na inzulin. V určité podobě je taky vítanou pomocí při hubnutí. V případě prevence a léčby diabetu je nejvhodnější sáhnout po houbovém extraktu v kapslích, kde je 30 % houbových polysacharidů. Taková koncentrace je totiž optimální u chronických, vážných a vleklých obtíží.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21801467/, healthline.com, https://www.cukrovka.cz/statistika-2






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat