Co všechno škodí vašim játrům

Myslíte si, že na zdraví jater se podepisuje především alkohol? V podstatě ano, ale není jediný škůdce, který na našich játrech dovede parazitovat. Na co byste si měli dát pozor?

Přejídání

Nemusíte nutně jíst nebo pít chemické produkty, abyste dokázali poslat svá játra na smrt. Úplně postačí, když se budete často přejídat. K potížím s játry mají největší sklony lidé trpící obezitou. Důvodem je především nadměrný příjem fruktózy, která na tento orgán působí podobně jako alkohol.

Alkohol

Když už jsme u toho alkoholu, je jasné, že ho nemůžeme z žebříčku vynechat. Za „bezpečné“ množství lze považovat přibližně jednu deci vína nebo sklenici piva denně. Cokoli navíc už může mít na svědomí poškození jater.

Kouření

Pokud jste si mysleli, že kouřením poškozujete leda tak své plíce, jste na omylu. Cigarety totiž škodí i na jiných místech, játra nevyjímaje. Ta jsou ohrožena především proto, že se starají o odbourání nikotinu, který do těla vpravíte. Ten je rozkládán pomocí enzymů, které se v játrech nachází, tudíž je v případě kuřáctví zaměstnáváte více než na plné obrátky.

Léky

Jedním z největších zabijáků zdraví našich jater jsou také některé léky. Ten, kdo se bez nich obejde, by měl jejich spotřebu skutečně co nejvíce minimalizovat. Stovky druhů i těch nejdostupnějších a zdánlivě neškodných léků obsahují látky, které mají na stav vašich jater velmi negativní vliv. Patří mezi ně například i velmi oblíbené volně prodejné léky proti bolesti.

Cukr

Cukr dokáže v našem těle nadělat velkou neplechu. Kromě obezity, potíží s mykózami, padáním vlasů, nezdravou pletí a věčnou únavou totiž jeho nadměrný příjem poškozuje i játra. Doporučená denní dávka je sto gramů cukru na den. Je však nutné započítat i cukr, který si vědomě do jídelníčku sami nepřidáte. Například v kečupech, jogurtech, slazených vodách, ale také třeba v pečivu.

Zdroj: https://www.sfadvancedhealth.com/blog/ways-we-are-harming-liver, https://pharmeasy.in/blog/what-causes-liver-damage/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat