Lidé konzumují mléčné výrobky už minimálně šest tisíc let, i když jim působí zažívací potíže

Britští vědci dokázali, že lidé konzumují mléčné výrobky už od doby kamenné, a to minimálně šest tisíc let. Prokázala to analýza zubního kamene na zbytcích zubů pravěkých lidí. U mnoha jedinců té doby totiž zubní kámen obsahoval bílkovinu, která je typická pro mléko skotu. Nicméně lidé v té době trpěli nesnášenlivostí laktózy, takže pokud pili čerstvě podojené mléko, měli těžké zažívací potíže. Zřejmě tedy konzumovali výrobky mléčného kvašení.

Vědci z Yorku provedli analýzu bílkovin v zubním kameni několika ostatků pravěkých lidí z doby kamenné. Jednalo se o farmáře žijící před šesti tisíci let. U sedmi jedinců zubní kámen obsahoval beta-laktoglobulin, bílkovinu z mléka.

„Analýza bílkovin zubního kamene je docela novou technikou. Existuje několik studií z předchozí doby, ale většina z nich byla na historických archeologických nálezech, nikoli na prehistorickém materiálu,“ tvrdí doktorka Sophy Charltonová z University of York.

Kontroverzní laktóza

Mnoho lidí dodnes nedokáže trávit laktózu, mléčný cukr, který pak působí jako projímadlo. Jedinci s nesnášenlivostí laktózy jsou po konzumaci mléka či smetany nafouklí a mají průjem. Až v moderních dějinách Evropy se u lidí vytvořila díky mutaci schopnost trávit a snášet laktózu. Zmíněný nový gen kóduje enzym laktázu štěpící laktózu. Nemají ho však všichni současníci.

„Pokud jste nesnášenliví vůči laktóze a konzumujete velmi malé množství mléka, pak z něj nemáte závažné potíže. Nějak se s tím vyrovnáte. Alternativní možností je, a podle mě asi pravděpodobnější, že mléko zpracovávali tak, aby z něj odstranili většinu laktózy. Takže když z mléka vyrobíte sýr nebo kvašené výrobky či jogurt, pak snížíte obsah laktózy natolik, že mléčný výrobek snadno strávíte,“ uvedla doktorka Charltonová v rozhovoru pro BBC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat