Pozor na návštěvu tchyně. Má špatný vliv na zdraví

Na psychickém stresu, který svou návštěvou vyvolají tchyně a tchán během Vánoc, je postavena řada vtipů. Jenže realita je méně humorná a pro řadu lidí je trávení času s rodinou partnera či partnerky během svátků silně stresující.

Vánoční pohoda

Vánoční svátky by měli být plné pohody, klidu a míru, ale vy už se děsíte až u vás zaklepe tchyně na dveře. Ne každý má to štěstí a rozumí si s tchyní a tchánem, bohužel ve spoustu rodinách to spíše vyvolává velký stres. Tchyně všeobecně mají dar na nepříjemné dovětky na paní domu a platí to samozřejmě i ve vztahu k mužům. Pokud letos přemýšlíte, jestli se máte této návštěvě vyhnout, a nebo ne. Možná vám pomůžeme s rozhodováním, vědci z Amsterdamu mají jasno. 

Psychický stres a zažívání 

Vědci z Amsterdamu zjistili, že čas trávený s rodiči protějšku působí negativně na střevní mikroflóru. Vztah mezi střevní mikroflórou a psychickými funkcemi je v posledních letech předmětem mnoha výzkumů. Bakterie ve střevech totiž zásadně ovlivňují funkce v těle včetně mozku. Ale funguje to i naopak. Psychický stres může negativně ovlivnit střevní mikroflóru, především její druhovou skladbu.

Profesorka Nicolien de Clercq studovala vliv příbuzných při trávení Vánoc na střevní mikroflóru člověka. Pokusné osoby během Vánoc pily stejné množství alkoholu a jedly stejné pokrmy ve stejném množství, čímž byl vyloučen vliv stravy. Profesorka de Clercq rozdělila sledovanou skupinu na dvě části podle toho, s kým trávily svátky. První skupina jen s pokrevními příbuznými, druhá skupina s rodinou partnera či partnerky.

Střevní mikroflóra byla vyšetřena 23. a 27. prosince – před Vánocemi a po nich. Pouze skupina trávící svátky s rodinou partnera či partnerky měla negativní změny ve střevní mikroflóře.

„Protože jsme přesně neměřili míru zažívaného stresu během Vánoc, můžeme se pouze domnívat, že rozdíl ve skladbě mikroflóry u skupiny trávící svátky s rodinou protějšku byl způsoben negativním psychickým stresem. Krom faktorů jako je strava, pohlaví, BMI, fyzická aktivita, zvířata v domácnosti a genetické dispozice mají na skladbu mikroflóry zřejmě vliv i další faktory, které teprve odhalíme dalším výzkumem,“ tvrdí profesorka de Clercq z Amsterdamské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat