Nejvíce ohroženi předčasným úmrtím jsou lidé, kteří se stanou obézními v mládí

Zajímavý pohled na obezitu a hubnutí a jejich vliv na délku života přinesli vědci z Číny. Analyzovali data zahrnující šestatřicet tisíc osob a zjistili, že obezita je největší problém v mládí. Osoby, které začnou být obézní už v dětství, pubertě či mladé dospělosti a obézní zůstanou po celý život, žijí nejkratčeji. A nejlepší je zhubnout před padesátkou. Když totiž začne člověk hubnout na stará kolena, není na tom lépe.

Hubnutí neodkládejte

Jedinci, kteří totiž zhubnou v seniorním věku, umírají předčasně také. A umírají dříve než ti, kteří měli většinu života normální postavu, ale na stáří přibrali. V seniorním věku se obezita už totiž nejeví jako tak závažný problém.

Nicméně obezita v dospělosti obecně představuje jeden z nejvážnějších problémů pro zdraví a délku života. Osoby, které jsou obézní po celou dospělost, jsou ohroženy předčasným úmrtím o dvaasedmdesát procent více.

„Stabilní obezita po celou dospělost, přibývání na váze v mládí a středním věku a také výrazné hubnutí v pozdní dospělosti souvisejí se zvýšeným rizikem úmrtnosti,“ tvrdí autoři z Univerzity vědy a techniky v Chua-čungu.

Vzkaz této studie zní, že jedinou prevencí předčasného úmrtí je udržování si zdravé tělesné hmotnosti po celý život. A jak tomu můžete jít naproti? Zaměřte se na ty správné potraviny.

Vajíčka jako fitness snídaně

Že vajíčka jsou nezdravá a měli bychom se před nimi mít na pozoru? To už dávno neplatí. Poznatky studie publikované v magazínu International Journal of Obesity sdělují, že jedinci, kteří si dávají ke snídani dva kousky, nejenže rychleji hubnou, ale mají také více energie. No vážně! Ve srovnání s lidmi, co si po probuzení dopřávají koblihy a sladkosti, mají příznivci slepičích produktů podle expertů v průměru o 65 % vyšší šanci, že své tělesné křivky vylepší v řádu několika týdnů.

Listová zelenina? Trefa do černého

Chcete-li dosáhnout menší konfekční velikosti, neváhejte do jídelníčku zařadit špenát, rukolu, ledový salát nebo polníček. Listová zelenina podporuje metabolické funkce, zatímco reguluje škodlivý cholesterol a zachovává fungující trávení. Bez ohledu na konkrétní druh je každé její sousto obohaceno i o rostlinný chlorofyl. Ten má schopnost neutralizovat těžké kovy a chemické látky, takže působí jako unikátní detoxikační čistidlo.

Kuřecí prsa a hovězí maso. I to si klidně dejte

Funkce bílkovin v lidském těle jsou velice rozmanité. Tyto látky slouží k obnově a tvorbě buněk, tudíž úzce souvisejí s hojením a regenerací. Zároveň se podílejí na budování svalů a produkci hormonů. To ale není všechno. Hrají zásadní roli také při boji s tukovými zásobami, neboť v důsledku snížení energetického příjmu slouží jako náhradní druh energie. Odkud je můžete čerpat? Bohatým zdrojem proteinů je kromě kuřecího masa i to hovězí, které dle názoru některých lékařů, dokonce pomáhá eliminovat rakovinné buňky.

Banány, exotický zlepšovák

Každý ví, že banány jsou darem pro srdce, neboť jejich vysoký obsah draslíku normalizuje hladinu krevního tlaku. Ale že jsou spasiteli také při hubnutí? To bude pro mnohé nejspíš novinkou. Tropické ovoce platí za skvělý zdroj vlákniny, jež prospívá trávení a navozuje dlouhotrvající pocit sytosti. Plod ukrytý pod slupkou ovšem také regeneruje svaly po cvičení a díky přítomnosti vitaminů skupiny B urychluje metabolismus, tudíž významně podporuje spalování kalorií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat