Keto dieta nesnižuje kazivost zubů

Lidé konzumující stravu chudou na sacharidy, třeba keto či paleo dietu, věří, že tím chrání také své zuby před kazivostí. Jak známo, čím více sacharidů člověk konzumuje a čím jsou jednodušší, tím vyšší je riziko vzniku kazu, protože sacharidy se živí bakterie poškozující zubní sklovinu a zubovinu. Jenže podle Britské stomatologické asociace strava chudá na sacharidy není zárukou nižší kazivosti zubů. A i lidé na této stravě by měli pečlivě dbát na ústní hygienu a čistit si zuby minimálně dvakrát denně.

Ačkoli konzumují méně sacharidů, kazivost zubů u lidí na keto dietě nižší není. Zřejmě také proto, že jim chybějí v jídelníčku některé vitaminy a minerály.

Záludný zubní plak

„Podle teorie by taková strava měla snížit riziko zubního kazu, ale dobré zdraví zubů a úst vyžaduje vyváženou stravu. Proto radíme jedno, bez ohledu na to, co konzumujete, vždy si čistěte zuby dvakrát denně,“ tvrdí odborníci z Britské stomatologické asociace.

I když člověk konzumuje stravu chudou na sacharidy, tvoří se mu na zubech bakteriální plak, který je třeba odstraňovat kartáčkem a pastou.

„Je jedno, co jíte, plak je lepivý biofilm, který se tvoří na zubech množením bakterií, které přirozeně žijí v ústech. Musíte ho odstraňovat pravidelným čištěním zubů dvakrát denně,“ dodává profesor Damien Walmsley v rozhovoru pro deník The Mail.

Zkažený dech

Lidé na keto dietě navíc často zažívají ketózový dech. Zvýšený obsah ketonů v krvi se totiž projeví zápachem v dechu. Také proto by si měli čistit zuby pravidelně.

A jak zatočit se zubním plakem jednou provždy?

Zároveň také existuje pár potravin a bylinek, které naopak zabraňují tvorbě zubního plaku. Možná vás to překvapí, ale prozradíme vám, jaké to jsou a jak to funguje.

Sýr. A to jako vážně!

Máte rádi čedar? Tento polotvrdý sýr pocházející z jihozápadní Anglie je s ohledem na dodržování všech tradičních pravidel vyráběn už od roku 1170, což je vážně úctyhodné. Ale zpátky k věci. Jeho konzumace netěší jen chuťové buňky. Tento mléčný výrobek totiž stimuluje produkci alkalických slin, které účinně bojují proti bakteriálnímu plaku. Tedy alespoň tak to naznačují odborníci. Konečně vědecké doporučení, na kterém si smlsneme, viďte?

Esenciální rozmarýnový olej? Taky možnost

Rozmarýn má mnoho pozitivních účinků. Hojně se využívá proti nadýmání, zabírá na nízký krevní tlak i nevolnosti, podporuje vylučování žluči a moči. Díky tomu, že má rovněž schopnost zlepšit krevní oběh, čímž podporuje přísun kyslíku do mozku, tlumí také bolesti hlavy.

Pokud si tuto bylinku pořídíte v esenciální verzi, získáte i osvědčený prostředek proti zubnímu plaku. Vonný olejíček má silné protizánětlivé, antibakteriální a dezinfekční vlastnosti, takže posiluje zdraví celé ústní dutiny. Jednoduše promíchejte dvě kapky rozmarýnu s malým množstvím nosného oleje – krásně vám poslouží třeba kokosový. Směsí si pak čistěte zuby dvakrát denně, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat!

Aloe vera jako trefa do černého

Nikdo už asi nepochybuje o tom, že gel z rostliny aloe vera je nejen léčitelem, ale i kosmetickým pokladem. Zkrášlující blahodárný nektar, co obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, napomáhá regeneraci pleti, hloubkově ji vyživuje, zpomaluje tvorbu vrásek a přispívá k léčbě akné či vyrážek. Co to má společného s nechtěným plakem? Aloe je antimikrobiální, což znamená, že eliminuje bakterie. A právě proto si bezbarvý gel aplikujte na zuby v pravidelných intervalech. Po deseti minutách působení si vždy vypláchněte ústa vodou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat