Zůstaňte v kondici i v zimních měsících!

Nedostatek slunečního svitu i vitaminu C, riziko úrazu na zmrzlých chodnících, bolest kloubů při lyžování... Kdo si chce zimu užít bez komplikací, neměl by péči o své zdraví zanedbávat. Prozradíme vám, na co si dát pozor!

Doplňte déčko

Zamračené nebe a tma již od odpoledních hodin způsobuje nedostatečný přísun vitaminu D. Jeho přirozeným zdrojem je totiž sluneční záření (tvoří až 90 %), proto se v zimním období můžeme cítit unaveně a mít zhoršenou imunitu. Abychom absenci slunečních paprsků částečně kompenzovali, v době krátkých dnů a dlouhých nocí se doporučuje zařadit do jídelníčku více tučných ryb, vajíčka či hovězí maso. Správný příjem vitaminu D může být i prevencí únavových zlomenin či svalových bolestí.

Zaměřte se na antioxidanty

Dalším důležitým prvkem, na který bychom v zimě měli myslet, jsou antioxidanty, tedy látky, chránící před volnými radikály. Patří mezi ně vitaminy A, E a také důležitý vitamin C, který zároveň podporuje imunitu, je prevencí před onemocněními, a navíc ještě pomáhá při tvorbě kolagenu. Jak známo, nejbohatším zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina, zejména paprika, kiwi, citron či hlávkové zelí.

Sport alespoň rekreačně

K zimě patří také řada sportovních aktivit, ať už jde o lyžování či snowboarding, bruslení, běžkování... To vše namáhá náš pohybový aparát. Hovoří-li se tedy o důležitých látkách pro tělo, neměli bychom zapomínat také na kolagen. Jedná se o bílkovinu, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Nedostatek může postihovat pohybové ústrojí a zkomplikovat tak radovánky na zasněžených sjezdovkách, vliv má i na kůži, ale také srdce či cévy. Ve skutečnosti existuje 27 typů kolagenu, až 90 % v těle zaujímá kolagen typu I. obsažený v kůži, šlachách kostech a vazech.

Jen jídlo někdy nestačí

Vyladit zimní jídelníček tak, abychom v něm měli zastoupeny všechny důležité látky, je velmi důležité, mnohdy ovšem náročné – a přináší to s sebou i úskalí. Pokud jde o kolagen, nalezneme jej v želatinových bonbonech (gumoví medvídci ovšem obsahují i spoustu cukru), vepřovém mase a vařené kůži (což je zase nezdravě tučné) či hovězím mase (dennodenní konzumace masa též není vhodná). Proto přicházejí na řadu potravinové doplňky – ale ani tady není jednoduché se v nich vyznat.

Zaměříme-li se na přípravky s kolagenem, dělí se v zásadě do dvou skupin: na želatiny a preparáty obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě, jež si zachovává původní strukturu v podobě trojité šroubovice. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování. Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak,“ vysvětluje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A.

Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je žádoucí nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Je vhodný pro starší populaci nad padesát let, u které kolagen v těle ubývá, ale také pro adolescenty s růstovými obtížemi, pro lidi, jež bolest při pohybu ještě neomezuje, ale již ji vnímají, anebo pro všechny s nadměrným zatížením pohybového aparátu, a to bez věkového omezení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat