Bolest svalů lze zmírnit vhodným jídlem

Dáváte do cvičení naprosto všechno, což se občas podepíše na bolesti svalů? Ulevit si můžete s pomocí toho správného jídla. Co přidat do tvarohu a jaké koření patří k tomu nejlepšímu?

Bolest svalů po cvičení, často označovaná jako bolest svalů se zpožděným nástupem, se objevuje při nadměrné námaze, předchozím nedostatečném zahřátí svalů nebo po vynechání strečinku (protažení na závěr workoutu). Znáte to až moc dobře, protože právě teď máte co dělat, abyste vůbec vyšli do schodů? Jestli bolestí doslova sténáte, zařaďte na svůj jídelníček několik potravin bohatých na elektrolyty, tedy ionizované formy minerálů, kam patří sodík, draslík, hořčík, vápník, chlor a fosfor. Z čeho se dá vybírat?

Banány

Banán se může pochlubit téměř 10 % doporučeného denního příjmu draslíku, je také bohatý na hořčík a vápník. V překladu to znamená, že zabraňuje svalovým křečím a bolestem. Co takhle připravit si z něj koktejl?

Sladké brambory

Na již uvedený draslík jsou báječné i brambory, které, stejně jako v předchozím případě, mohou pomoci neutralizovat bolest svalů. Pravda je taková, že jeden středně velký brambor má víc draslíku než banán!

Kurkuma

Kurkuma je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a antioxidačními sloučeninami. Ať už se tohle koření přidává do vody a jídla, nebo se užívá jako doplněk stravy, může pomoci zmírnit bolesti svalů. Je to pro vás překvapením?

Losos

Rovnováha zdravého tuku, bílkovin, draslíku, sodíku a antioxidantů dělá z lososa potravinu blahodárně působící při svalovém diskomfortu. A ta chuť…

Tvaroh

Věděli jste, že i malá vanička tvarohu vás může zachránit? Tahle laskomina není jen zdrojem kaseinu a syrovátkové bílkoviny, o kterých je známo, že napomáhají regeneraci svalů. Ukrývá i elektrolyt sodný. (Sodík je přitom nejdůležitější minerální látkou, která udržuje hladinu plazmy a krevní tlak.)

Manukový med

Za ideální doplněk k tvarohu se považuje manukový med. Ten je báječným antimikrobiálním prostředkem zmírňujícím zánět. Těšit se můžete i na aminokyseliny a čtyři pomocné elektrolyty. A co dalšího vás nenechá ve štychu?

Olivový olej

Ač se to zdá přehnané, olivový olej směle konkuruje té známé růžové pilulce z lékárny. Je plný protizánětlivé mastné kyseliny zvané kyselina olejová. Zvyšte jeho příjem a hned se začnete cítit o dost lépe!

Zázvor

Platí, že ani zázvoru nikdy není dost. Bojuje se záněty a zmírňuje bolest. Stejně jako kurkuma slouží k ochucení jídel a nápojů, nebo se přijímá ve formě doplňků stravy. Svaly ho milují! A co vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat