Čtyři šálky kávy denně omezí ukládání tuků

Blíží se nový rok a s ním začne řada lidí držet dietu a hubnout. A možná ho začnou s černou kávou. Fyziologové z Illinois tvrdí, že přišli na kloub tomu, proč mají milovníci tohoto nápoje méně tuku na svém těle. Může za to kofein. Osoby, které pijí čtyři šálky denně, což je považováno Světovou zdravotnickou organizací za bezpečné a zdraví prospěšné množství, totiž ukládají ve svém podkoží méně tuku při stejné stravě. Tedy jedinci, kteří nepijí kávu vůbec a konzumují stejně energeticky vydatnou krmi, přiberou až o pětinu tuku více.

Naznačují to experimentální výzkumy s hlodavci. Vědci z Illinois krmili zvířata stejnou potravou, ale polovina dostávala také kofein v množství, které u člověka odpovídá čtyřem šálkům kávy denně. A na konci studie měla kofeinová skupina o dvaadvacet procent tuku méně než skupina, která kofein neužívala.

„Výsledky této studie by mohly být převedeny na lidi při chápání toho, jak nápoje jako maté či káva můžou bránit přibývání na váze a obezitě. Konzumace kofeinu totiž mírní negativní účinek konzumace stravy příliš bohaté na tuky a sacharidy, protože upravují určité enzymy v tukové tkáni a játrech,“ tvrdí doktorka Elvira Gonzalez de Mejia.

A jaké další potraviny urychlují metabolismus?

Chilli papričky jsou sázkou na jistotu

Pálivé papričky jsou dietní trefou – a to přímo do černého. Ze závěrů nové americké studie zveřejněné v časopise Journal of Nutritition and Vitaminology vyplynulo, že každodenní konzumace této ďábelské potraviny zrychluje metabolismus přibližně o 25 %. Celé tajemství tkví v obsažené látce zvané kapsaicin, která podle odborníků navíc tlumí bolesti hlavy a stimuluje produkci šťastných hormonů, jež vám zlepší náladu. No vida, i hubnout se dá s úsměvem!

Brokolice, zelená pro štíhlé křivky

Brokolice je nejen chutná a nízkokalorická, ale i nesmírně zdravá. Proto na ni pějí chválu lékaři i výživoví odborníci všude, kudy chodí. Příbuzná květáku kromě toho, že reguluje škodlivý cholesterol, prospívá trávení a poskytuje ochranu před rakovinou, také značně podporuje metabolické funkce. Je to díky vysokému obsahu vápníku a vitaminu C. Tedy alespoň tak praví vědci, kteří se na schopnosti zeleného dobrodince zaměřili hned v několika studiích

Potraviny bohaté na bílkoviny

Váš organismus zpracovává bílkoviny mnohem pomaleji – tedy oproti tukům a sacharidům. Přesně z toho důvodu se cítíte déle sytější a nehoní vás mlsná. Ovšem pozor, to není jediná výhoda, která ze zvýšeného příjmu proteinů plyne. Tělo na jejich zdlouhavé zpracovávání vydává více energie, takže metabolismus jede doslova na plné obrátky. Z čeho bílkoviny čerpat? Bohatými zdroji jsou kuřecí a krůtí prsa, hovězí maso, tuňák, losos, mléčné výrobky, vejce, quinoa, pohanka, oves, čočka a hrášek. Získat je můžete také z avokáda, dýňových semínek, mandlí nebo batátů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat