Stravovací návyky po třicítce

Pokud už vám bylo 30, začíná být vaše tělo velmi citlivé na všechny nezdravé potraviny, které jste si donedávna bez výčitek mohla dát. Máme pro vás ale několik rad, díky kterým si budete moci občas dopřát, aniž by se ručička na váze hned posunula doprava.

S přibývajícími léty potřebuje vaše tělo většinou méně kalorií. Důvodem je především fakt, že v tomto věku máme stálé zaměstnání a začínáme zakládat rodiny, takže času na sport už moc nezbývá. Čím jsme starší, tím více výmluv najdeme, abychom se nemuseli hýbat. A čím méně máme pohybu, tím méně potřebujeme přijímat kalorií.

Co je tedy zakázáno?

V zásadě lze říci, že potraviny, kterých byste se měli po třicítce vyvarovat, jsou ty nezdravé. Zatímco jako dvacetiletí se s nimi dokázalo vaše tělo vyrovnat, po třicítce budou následky špatných stravovacích návyků citelné. Proto byste  z vašeho jídelníčku měli vyřadit, všechno, co obsahuje hodně cukru jako jsou například slazené ovocné jogurty, limonády, energy drinky, mléčné nápoje a samozřejmě sladkosti, hodně soli, ke kterým patří sýry, uzeniny a také sójové omáčky, hodně tuku, a mluvíme samozřejmě o nezdravém zpracování tuku, takže smažená a pečená jídla, hotová jídla a rychlé občerstvení, a v neposlední řadě alkohol.

Potraviny, které v sobě obsahují mnoho cukru nebo tuků, mají velké množství kalorií, ale velmi málo nebo žádné vitaminy, minerály, stopové prvky a proteiny. Po třicítce totiž už neopotřebujeme hodně kalorií, ale více právě těchto výživových látek. Cukrem nasycené potraviny vám sice zajistí rychlý přísun energie, tato energie ale stejně rychle klesá. To následně vyvolává pocity neutuchajícího hladu, ale především chutě na sladké.

Sůl a alkohol tělo odvodňují, což vede k tomu, že se cítíte vyčerpaně, bolí vás hlava a nemáte na nic náladu. Nedostatek vody v těle je také příčinou předčasného stárnutí pleti.

S novou dekádou změňte životní styl

Dá to sice práci, ale naštěstí můžete své návyky změnit. Pokud se tedy budete stravovat převážně zdravě a nadále budete dostatečně sportovat, můžete si i po třicátých narozeninách sem tam něco dovolit.

Zkuste například raději vařit jídlo doma než se stravovat v restauracích a fast foodech. Tak budete vědět, co opravdu jíte a už při vaření můžete zmírnit přísun cukru, tuku a soli. Vsaďte raději na celozrnné pečivo, bílá mouka vám totiž tolik výživných látek nedodá. Pijte dva až tři litry vody nebo neslazeného čaje denně. Tím si zajistíte dostatečný přísun tekutin aniž byste tělu dodávali kalorie. Kromě toho se budete cítit lépe a fit. Zaměřte se na zdravé zdroje proteinů jako jsou ryby, netučné drůbeží maso a odtučněné mléčné produkty, Ty vám zajistí dostatečný přísun bílkovin pro tvorbu svalů bez zbytečných kalorií.   

Kdykoli je to možné, choďte pěšky, jezděte na kole nebo vyběhněte schody, tím zařadíte pohyb do každého vašeho dne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat