Přebytečný tuk z těla zmizí dodržováním diety

Po vánočním hodování a s nástupem nového roku se naše pozornost začíná obracet k létu a letním radovánkám. Jenže při pohledu do zrcadla mnohá z nás zjistí, že do plavek nám jaksi něco přebývá… My vám poradíme, jak se zbavit přebytečných tukových polštářků, které v zimě sice udrží teplo, ale v létě rozhodně nepotěší.

Nízkotučná dieta

V mnoha potravinách se ukrývá tuk, který ve větší míře našemu tělu vůbec nesvědčí. Nízkotučná dieta je zaměřená na nízký příjem tuku a tím garantuje trvalý úbytek na váze.

Během této neobyčejné diety rozhodně nebudete hladovět. Dieta je postavená na zdravé stravě bez tuků – to znamená méně masa, ryb a mléčných produktů, ale za to dostatek bílkovin, sacharidů a trochu zdravého tuku.

Tři zlatá pravidla

Ačkoli neexistují žádné přísné zákazy, existují tři pravidla, kterých byste se měli držet.

  • Jezte, jen pokud máte hlad.
  • Každé jídlo může obsahovat maximálně 30 procent tuku.
  • Přestaňte jíst, když jste sytí.

Zvyšte své úspěchy

Samozřejmě ani u této diety nepřijdete o pohyb. Pokud budete chtít proces hubnutí zrychlit a předcházet následnému jojo efektu, je dobré dietu doplnit nějakou aktivitou – joga, chůze nebo cviky na uvolnění svalstva vám k tomu mohou pomoci.

Potraviny, které jsou při nízkotučné dietě povolené, jsou ovoce, zelenina, rýže, libové maso, ryby, luštěniny, odtučněné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, brambory a těstoviny. Všechno ostatní je zakázáno.

Nízkosacharidová dieta

Nízkosacharidová dieta, jak už název napovídá, je založená na nízkém příjmu sacharidů. Avšak úplně zakázány sacharidy nejsou, jak by se mohl někdo mylně domnívat. Naše tělo, a obzvlášť mozek, totiž určité množství sacharidů pro svoji funkci potřebuje.

Jak to tedy funguje?

Pokud bude vaše tělo dlouhodobě přijímat jen malé množství sacharidů, změní se jeho látková výměna a energii už nebude získávat ze sacharidů, ale z tukových zásob.

Kolik sacharidů můžete tedy sníst? No to je těžká otázka. Nízkosacharidových diet existuje několik a v tomto ohledu se všechny rozchází. Nejjednodušší je prostě netrvat tolik na číslech, ale na vlastním pocitu. Snižte množství přijímaných sacharidů na minimum a o kolik to bude, už záleží jen na vás. Ideálně byste se měli pohybovat v rozmezí mezi 50 a 100 g sacharidů denně. Pokud nepřekročí vaše denní dávka sacharidů více než 30 g, můžete svoji stravu označit za ketogenní. To, co zní trošku jako vážná nemoc, je ale ve skutečnosti stav podobající se terapii, která je například velmi prospěšná při nadváze a cukrovce, ale dokonce i při rakovině nebo neurologických onemocněních.

Co je tedy povoleno?

U nízkosacharidové diety jde především o obsah cukru, respektive sacharidů v  jídle. Nepotřebujete ale žádné nízkosacharidové pokrmy, existuje dostatek zdravých potravin, které mají už od přírody málo cukrů.

Tak například ryby a maso můžete jíst v neomezeném množství. Pozor ale na jejich přípravu. Vyhnout byste se měli všemu smaženému. Také sýr, pokud se nejedná o zrající sýry, je v pořádku. Brambory a luštěniny mají sice v zásadě relativně hodně sacharidů, ale patří do skupiny zdravých potravin, které vás zasytí na dlouhou dobu. Jejich konzumaci ale omezte pouze na oběd, večeře by měla být bez sacharidů. Dovolené jsou také ořechy a semínka. A samozřejmě ovoce a zelenina. Ani oleje a tuky, především rostlinného původu, nejsou při nízkosacharidové dietě zakázány.

Funguje? Ano!

Kterou dietu si tedy vybrat? Tak touto otázkou se dietologové zabývají už řadu let. V rámci výzkumu, která dieta tedy funguje, dokonce výživoví lékaři provedli průzkum, kdy testovanou skupinu rozdělili na dvě části. Jedna se stravovala potravinami s nízkým obsahem tuku, druhá s nízkým obsahem sacharidů.

Výsledek znalce nepřekvapil. Nakonec totiž nejvíce záleželo na celkovém příjmu kalorií. Takže ano – obě diety fungují a záleží jen na vás, kterou si zvolíte. Navíc obě diety dokážou pozitivně ovlivnit i váš zdravotní stav.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat