Za jak dlouho spálíme oblíbené svačinky

Nedávno provedená analýza dokazuje, že se vzdáme čokoládových tyčinek, coly a dalších oblíbených pochutin, pokud bude na obalu uvedeno, jak dlouho trvá trénink na jejich spálení. A bohužel u některých musíme běhat opravdu dlouho.

Představte si, že si rozbalíte oblíbenou čokoládovou tyčinku, na kterou jste se těšili celý den – a pak najdete na obalu informaci, že toto sladké pokušení má 250 kalorií. A že byste museli běhat skoro půl hodiny, abyste ji spálili. I přesto byste ji snědli?

„... tak raději ne...“

Základní myšlenka uvádět na obalu délku tréninku pochází už z roku 2012. Dosud ale neexistovaly žádné vědecké důkazy účinku takzvaného PACE Food Labelling. Doktorka Amanda Daley se svým týmem z univerzity v Loughborough shromáždila data z 15 výzkumů s dohromady 4600 účastníky. Výsledek je, že informace o minutách tréninku vedla k tomu, že účastníci snědli ke každému jídlu v průměru o 65 kalorií méně. Při třech jídlech denně je tedy rozdíl téměř 200 kalorií.

Štítek hubí touhu

Je nutné vzít v potaz, že většina studií probíhala v laboratorních podmínkách, ale výsledky by mohly poukazovat na to, že jednoduché údaje dokážou některé lidi podpořit k aktivitě, nebo dokonce k odmítnutí pochoutky. Kromě toho štítek automaticky upozorňuje na to, jak důležitý je pohyb v každodenním životě. A údaj může mít vlastně i odstrašující efekt – proč mám sníst tolik kalorií a pak se tak dlouho hýbat?

Samozřejmě není ani smysluplné ani možné, spálit každou kalorii, kterou přijmeme. Koneckonců tělo potřebuje určitý počet pro výrobu energie. Nové štítkování by spíše mělo vést k zamyšlení, co příjem kalorií vlastně znamená.

Jaká jsou tedy fakta?

A kolik kalorií tedy přijmete a jak dlouho je budete spalovat u svých oblíbených pochoutek?

Čokoládová tyčinka – obsahuje 253 kalorií a na jejich spálení budete muset běhat 24 minut

Hranolky – běžná porce má asi 341 kalorií, tak si obujte sportovní boty a dejte si 31 minut běhu

Burger – průměrné burgery se pyšní 490 kaloriemi a abyste se jich zase zbavili, je doporučenu 42 minut běhu

Hluboce zmrazená salámová pizza – má okolo 886 kalorií a následný trénink už začíná být spíše pro profíky – 84 minut běhu

Čokoláda – běžná 100gramová tabulka může klidně nabídnout 530 kalorií, po jejím snědení musíte běhat 47 minut

Cola – plechovka coly obsahuje 139 kalorií a na její spálení budete potřebovat 13 minut

Špagety – porcí špaget s rajčatovou omáčkou si můžete připsat 355 kalorií a na jejich spálení vám pomůže 33 minut běhání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat