Nápoje s umělými sladidly při jídle zvyšují ukládání tuků a způsobují obezitu

Lidé konzumují limonády a jiné nápoje s umělými sladidly ve snaze vyhnout se zvýšenému příjmu cukrů a tím se vyvarovat obezitě. Pokud si ale takové nápoje jako Cola Zero či Pepsi Max dopřávají s jídlem, dosahují pravého opaku. Umělá sladidla totiž zcela zmatou mozek, který začne sacharidy a tuky přijaté s potravou ve zvýšené míře ukládat do tukových zásob v břiše. Tvrdí to vědci z prestižní Yaleovy univerzity.

Závislost na cukru

Nadměrná spotřeba cukru je pro naše zdraví špatná tak jako tak. Příliš mnoho cukru v lidské stravě může přispět k srdečním onemocněním, některým druhům rakoviny, cukrovce, depresi a dysfunkci imunitního systému. Může také potlačit naše kognitivní procesy a způsobit akné.

Tato fakta mnoho lidí natolik vyděsila, že se obyčejný bílý cukr dostal do nemilosti, což vydláždilo cestu pro vzestup umělých sladidel. Malých pilulek, které byly dříve považovány za nevinnou a vynikající alternativu „bílého zabijáka“.

Věda ovšem postupem času ukázala, že tyto maličké „jednohubky“ jsou ve skutečnosti nájemní vrazi – stejně jako cukr. Tak teď kdo z koho? 

Ne/bezpečná umělá sladidla

Konzumace nápoje s umělými sladidly a pokrmu, v němž jsou sacharidy, způsobí v těle zmatek. Mozek je ztracený a metabolismus nastartuje zvýšené ukládání tuků do břicha. Ale horší je, že se z dlouhodobého hlediska poškozuje reakce mozku na sladkou chuť. Pakliže je totiž opakovaně maten umělým sladidlem, které mu říká, přijal jsi sacharid, ale ten s nápojem nepřichází, ztrácí později schopnost reagovat správně na skutečný cukr.

„Náš výzkum naznačuje, že… byste neměli pít nápoje s umělými sladidly při jídle, které obsahuje velké množství sacharidů. Když si tak dáte hranolky, je paradoxně daleko lepší dát si cukrem slazenou colu nebo nejlépe čistou vodu. Tyto výsledky ovlivnily mé osobní stravovací návyky i to, čím krmím svého syna. Řekla jsem o této negativní interakci také všem přátelům a své rodině,“ tvrdí profesorka Dana Small z Yaleovy univerzity.

Krom toho, že během řízeného experimentu byly sledovány reakce těla, produkce inzulínu a dalších hormonů a také hladina glukózy v krvi, reakce mozku byly snímány pomocí funkční magnetické rezonance.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat