Konečně můžeme běhat bez roušky

Máte pocit, že se absolutně nedokážete vypořádat se stresem? Možná je to tím, že málo běháte. Když to napravíte, dočkáte se také pozitivní nálady a útlumu fyzických i emočních bolestí.

Sláva! Vláda před pár dny upravila nařízení ohledně nošení roušek, takže už si jimi při individuálních sportech nemusíme chránit nos ani ústa. Co takovou dobrou zprávu oslavit během, což je činnost, která doslova hýčká psychické zdraví? Těchto parádních výhod se můžete dočkat už po patnácti minutách!

Dobrá nálada, kterou nic nezkazí

Endorfiny, serotonin, dopamin a oxytocin. Zjednodušeně řečeno, to jsou chemické sloučeniny odpovědné za pocity štěstí, radosti i motivace. Jakákoli nerovnováha těchto látek může způsobit neblahé rozpoložení znásobené depresí i úzkostnými poruchami. Jenže! Od toho je tu sport, aby se to nestalo. Už po čtvrt hodině aktivity v těle dochází k uvolňování zmíněných endorfinů, kterým se říká hormony štěstí (a určitě ne jen tak zbůhdarma). Pohyb je vlastně prevencí i léčbou pesimistických stavů, kterou si lze naordinovat kdykoli a kdekoli.

Stres vás už nerozhází

Pokud jde o stres, jakožto nechvalně známou vizitku dnešní doby, odborníci se jednoznačně shodují v tom, že má vskutku nedozírné následky. Permanentní nervozita podle nich zvyšuje riziko arteriální hypertenze, nespavosti, chronické únavy, bolestí hlavy, zažívacích problémů i srdečních chorob. Psychické vypětí nahrává také váhovým výkyvům, přičemž zhoršuje koncentraci, paměť, alergie i astma.

Čím dál častěji se také objevují názory, že se dlouhodobá psychická zátěž může podílet na předčasném úmrtí. I z těchto důvodů se běh jeví jako vhodná „medicína“, protože stejně jako jiné sporty zlepšuje způsob, jakým organismus se stresem pracuje, zatímco přímo ovlivňuje neurotransmitery v mozku. A pozor, to pořád není všechno! Klus je také skvělou terapií po bolestném rozchodu, jelikož tlumí fyzické i emoční bolesti, jak sdělují závěry americké studie publikované v magazínu Journal of Neuroscience. No vida…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat