Náladu vám zlepší necelá čtvrthodinka chůze

Chystáte se dnes na dlouhou procházku, abyste si „vyčistili hlavu“? Proti tomu se nedá nic namítat, ovšem pokud vám jde jen o duševní harmonii, stačí vám i podstatně kratší vzdálenost…

I když je venku krásně a slunce svítí ostošest, vám se optimismus přesto vyhýbá? Změňte to. Možná se budete divit, ale pocity radosti a bezmezného štěstí si můžete přivodit rychleji, než byste řekli. Nechcete si pro ně jednoduše dojít?

Kroky jako výhodné antidepresivum

Chůze jakožto jeden z nejpřirozenějších pohybů je skutečně zdravá. Pomáhá totiž regulovat cholesterol, normalizuje krevní tlak, předchází rozvoji diabetu a zeštíhluje křivky. Dále posiluje kosti a zvyšuje energetickou hladinu, přičemž značně omezuje pravděpodobnost duševních onemocnění i poruch paměti.

Jistě jste také slyšeli o tom, že jejím prostřednictvím si člověk může vylepšit náladu a vyhnat ze své mysli splíny. Jenže tím se dostáváme k otázce, jakou vzdálenost je potřeba ujít, aby se tato veselá pozitiva skutečně dostavila. Měli byste si to namířit na druhý konec města? Nebo stačí jen do vedlejší ulice? To vlastně záleží na rychlosti a na tom, kam se pěší chůzí dopravíte za několik málo minut.

I malý špacír způsobí velkou blaženost

Američtí odborníci z Iowské státní univerzity zrovna nedávno uskutečnili studii, v níž se zaměřili na to, jak procházky ovlivňují lidskou psychiku. Do svého výzkumu zahrnuli několik stovek vysokoškolských studentů rozdělených do skupin, kteří se zúčastnili třech na sobě nezávislých pokusů. Někteří aktéři nechodili vůbec, zatímco jiní byli posláni do přírody nebo se pohybovali pouze v prostředí univerzitního kampusu. Psychologickým testům se ale nevyhnul vůbec nikdo. Co z jejich výsledků experti vyčetli?

Pravidlo dvanáctiminutovky

Z nashromážděných dat později vyplynulo, že výrazné zlepšení duševního rozpoložení nastává po 12 minutách „špacíru“. Rovněž se ke všeobecnému překvapení zjistilo, že vůbec nezáleží na tom, zda jeden kráčí uprostřed lesa, parku nebo sídliště. Tento zajímavý efekt není podmíněn ani počasím, poslechem oblíbené hudby či sociálním kontaktem s dalšími osobami. Co z toho plyne? Ať už půjdete kdykoli, kamkoli a s kýmkoli, emoční harmonie, která jde ruku v ruce s odbouráním stresu, vás doslova zaplaví dřív, než v mírném tempu obejdete bydliště.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat