Cvičení podporuje správnou skladbu střevní mikroflóry

Je to tak trochu začarovaný kruh. Pravidelné cvičení a pohyb snižují chuť na nezdravé pokrmy. A kdo cvičí a jí zdravě, je štíhlý. Nejen kvůli stravě a pohybu, ale také díky tomu, že se v jeho střevech zvýší počet těch druhů bakterií, které omezují vstřebávání tuků a ovlivňují metabolismus tak, aby neukládal energii do tuků a spíš budoval svalovinu. Naopak když člověk přestane cvičit, začne mít větší chuť na nezdravé pokrmy. A změní se tím skladba střevní mikroflóry, která tím spíš nadbytečnou energii bude ukládat do podkožního tuku.

Při dostatečném pravidelném pohybu se zvyšuje ve střevním mikrobiomu podíl bakterií, které produkují kyselinu máselnou. Ta léčí střevní stěnu a omezuje vznik zánětů. Čili je prevencí zánětlivého onemocnění střev a brání také rozvoji rezistence buněk vůči inzulínu, což je projev metabolického syndromu a diabetu typu 2.

Dvacet minut postačí

Člověk přitom nemusí být vrcholový sportovec. Stačí pohybovat se denně dvacet minut svižnějším tempem. Pak se zvýší ve střevech obsah bakterií Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia hominis a Akkermansia muciniphila.

První dvě produkují látky, které výrazně omezují záněty, třetí z nich podporuje odbourávání tuků z podkoží, snižuje vstřebávání tuků střevní sliznicí a zvyšuje anabolismus svaloviny (tvorbu svalové tkáně).

Z řady výzkumů vyplývá, že čím více člověk sportuje, tím zdravější jeho střeva jsou. Atleti tak mají jinou střevní mikroflóru než obyčejní smrtelníci, kteří sportují jen rekreačně. Střeva atletů obsahují nejen více prospěšných bakterií, ale druhová skladba jejich mikrobiomu je mnohem pestřejší.

„Na bakterii A. muciniphila je nejzajímavější to, že dokáže bránit nárůstu tukových zásob, i když jedinec konzumuje stravu velmi bohatou na tuky,“ tvrdí mikrobiologové z Oxfordské univerzity.

Zajímavé je také to, že cvičení podporuje v množení takové druhy bakterií, které produkují látky ovlivňující mozek tak, že chce cvičit zase. Čili čím více člověk cvičí, tím spíš se stane na cvičení „závislým“. Je tedy potřeba jen začít a začarovaný kruh lenost–nezdravá strava–špatné střevní mikroflóra prolomit a změnit ho na pravidelné cvičení–zdravou stravu–zdravou střevní mikroflóru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat