Deprese má kořeny ve střevech

Střeva a mozek – na první pohled nemají nic společného. Ovšem nové výzkumy ukazují, že jeden bez druhého nefunguje. Jen pokud se daří našim střevům, může i mozek vysílat signály spokojenosti, a účinně tak bojovat se stresem a napětím.

Už v lidových příslovích se říká, že „láska prochází žaludkem“ nebo když máme radost, tak máme „motýlky v břiše“. Taky že ze strachu máme „bolení břicha“ a špatné zprávy musíme nejdříve „strávit“. A někdy je dokonce něco až „ k pobl…“. Zkrátka, že naše trávicí soustava s námi prožívá radost při setkání s milovanou osobou nebo strach při zkouškách, víme asi všichni z vlastní zkušenosti. Ale že by naše střeva mohla být zodpovědná i za deprese nebo stres, to je novinka. O příčinách poruch soustředěnosti (ADHD) a autismu u dětí se odborníci dohadují už dlouho. Mezitím se však přišlo na to, že i u těchto problémů leží částečná vina ve střevech.

Dobrý pocit

Břicho a hlava spolu bez přestání komunikují a jejich konverzace je pravděpodobně odpovědná za nálady, která nás často nevědomky, ale přesto velmi citelně ovlivňují. Nicméně komunikace a porozumění neprobíhá pouze jedním směrem – střevo pomocí nervových spojů, hormonů a dalších látek podává hlášení do mozku a hlava zase informuje o stresu, rozčilení a radosti. Ačkoli ještě nejsou známy detaily těchto rozhovorů, jisté je, že mentální problémy jako stres a strach mají vliv na trávicí systém a obráceně i poruchy střevní mikroflory, onemocnění střev nebo žaludeční infekce mohou vést k chaosu v naší hlavě. Ale nefunguje to jen v tom negativním, ale i v tom pozitivním smyslu. Spokojená střeva nám zajistí dobrý pocit.

Bakterie a šedé buňky mozkové

Velmi důležitými posly na dálnici mezi hlavou a střevem je sto bilionů střevních bakterií, které si pěstujeme v naší trávicí soustavě. Žádný jiný orgán v lidském těle nereaguje na signály z břicha a změny ve střevní mikrofloře tak citlivě jako právě mozek. Ve střevech se produkují takové látky, které mozek bezpodmínečně potřebuje, aby se mohl vyvíjet, odstranit škodlivé usazeniny a obdarovat nás pocity štěstí. Tedy čím více různých bakterií ve střevech máme, tím lépe se vede i našim šedým buňkám.

Zdravá střevní mikroflora od kojenců po seniory

U lidí je zdravá střevní mikroflora – od kojenců až po seniory – důležitá pro dobře fungující mozek. Děti, jejichž vývoj střevní mikroflory byl od raného věku podporován určitými mléčnými bakteriemi – tedy Lactobacillus rhamnosus, vykazují v pozdějším věku příznaky ADHD a autismu mnohem méně. Také senioři jsou často fit do té doby, jak dlouho je zdravá také jejich střevní mikroflora. Při omezeném množství střevních buněk tak hrozí větší náchylnost k onemocněním, ale i zapomínání. Pokud si tedy chcete svoje posly štěstí ve střevech udržet i do budoucna, měly byste si už teď častěji dopřávat i něco pro to, abyste je nakrmili. Obzvlášť dobře jim uděláte jablky se slupkou, ale milují i ovesné vločky a černou kávu. A že taková strava nemusí být nutně nudná, dokazují i poslední výzkumy, kdy se například při onemocněních jako roztroušená skleroza nebo Parkinsonova nemoc doporučuje konzumace červeného vína, kvalitní čokolády a kávy. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat