Zůstaňte aktivní i s bolavými klouby

Zůstat aktivní je pro naše zdraví velmi podstatné, ale pokud máte problémy s klouby, musíte zvolit fyzické aktivity, které prospívají vašemu tělu, aniž by vám způsobovaly bolest nebo jste riskovali zranění. Které sportovní aktivity jsou ideální pro lidi s kloubními problémy?

Bolest? Cvičte právě proto!

Jakákoli fyzická aktivita propívá našemu tělu. Posiluje naše srdce, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak atd. Ale v případě, že máte bolesti kloubů, je pravidelné cvičení o to důležitější. Lékařské studie jasně dokazují, že pravidelný pohyb může skutečně snížit vaše bolesti. Cvičení stimuluje tvorbu maziva ve vašich kloubech, snižuje jejich ztuhlost a také posiluje okolní svaly, které pomáhají kloubům v jejich opoře.

Kardio

Aerobní cvičení neboli kardio je jakékoli kondiční cvičení, které zvýší vaši srdeční frekvenci nad její normální klidovou frekvenci. Vyhledávejte však taková cvičení, u kterých se vyhnete přílišným otřesům nebo nadměrnému ohýbání kloubů. Tedy před běháním po silnici dejte raději přednost chůzi nebo eliptickému rotopedu.

Do plavek či kimona

Ideálním sportem pro osoby s kloubními potížemi je plavání. Klouby nezatěžuje a je vhodné zejména pro osoby obézní, které se cvičením teprve začínají. Skvělou volbou je také jóga nebo tai-či, které posílí naše svaly a přitom jsou šetrné k našim kloubům.

Venkovní nebo sportovní kardio pro bolesti kloubů

S úpravami, které odpovídají vaší úrovni schopností a fyzické kondici, mohou být následující aktivity vhodné, pokud máte bolesti kloubů.

Sportujte venku

Dalšími sportovními aktivitami, které nezatěžují naše klouby, jsou bruslení, jízda na kole nebo třeba paddleboarding. Zejména u poslední zmíněné aktivity dochází i k zapojení hlubokých břišních svalů a svalů pánevního dna, takže jde o vskutku velmi prospěšný sport. Je však spíše posilující a ve snaze zredukovat váhu byste k němu měli připojit ještě nějaké kardio cvičení.

Důležitá je pravidelnost

Pro snížení bolestivosti kloubů je třeba cvičit pravidelně. Pro začátek stačí trénink dvakrát týdně, postupně můžete přidávat na intenzitě i frekvenci tréninků. Nikdy však nesmíte jít přes bolest. Pokud se potíže zhoršují, snižte intenzitu cvičení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat