Profesionální atleti vstřebávají kyslík dvakrát rychleji než běžní lidé

Profesionální atleti mají extrémně výkonnou dýchací a oběhovou soustavu. Díky tomu tak vynikají v desetiboji, maratonu a dalších extrémních sportovních disciplínách. Ve srovnání s obyčejnými lidmi totiž dokážou dvakrát rychleji vstřebávat kyslík. Tato schopnost krvinek a účinnost výměny plynů v plicních sklípcích je novým objevem fyziologů z Exeteru.

Ti najali šestnáct elitních běžců maratonu a sledovali hladinu kyslíku v jejich krvi během závodu, při němž se běžci měli snažit zvládnout maraton pod dvě hodiny. Tedy běžet na tak dlouhý závod extrémně rychle.

Jejich tělo se k tomu přizpůsobuje několika způsoby. Za prvé krvinky absorbují kyslík dvakrát rychleji než ty u běžného člověka. Navíc jsou objem kyslíku v krvi a jeho spotřeba stabilní po celou dobu běhu. Za druhé se ve svalech tvoří kyselina mléčná mnohem později, takže svalová únava se dostavuje také později, a za třetí je pohyb a práce svalů maximálně efektivní. Tedy běžec vykonává maximálně úsporné pohyby při co největší výkonnosti.

Profesor Andrew Jones svým výzkumem dokázal také poprvé určit, jaké vlastnosti musí mít běžec, aby maraton uběhl do dvou hodin.

„Některé z výsledků, zejména spotřeba kyslíku za minutu, nebyly tak vysoké, jak jsme očekávali. Místo toho jsme u těchto běžců pozorovali dokonalou rovnováhu fyziologických vlastností pro běh maratonu. Požadavky na zaběhnutí maratonu do dvou hodin byly rozsáhle diskutovány, ale skutečné fyziologické požadavky nebyly nikdy studovány a publikovány,“ tvrdí profesor Jones z University of Exeter.

A jaké jsou přínosy správného dýchání?

Kdy jste se naposledy pěkně od plic a zhluboka nadechli? Doporučujeme dělat to pravidelně – ráno, v poledne i večer. Je to efektivní metoda, díky které se zbavíte stresu. A ještě se vám bude mnohem lépe usínat!

Efektivní očista od škodlivých látek

Hluboké a pravidelné dýchání čerstvého vzduchu vám pomůže mnoha způsoby. Můžete se tak jednoduše a pohodlně zbavit nahromaděných toxických látek ve vašem systému, což je pochopitelně jen žádoucí. S každým „poctivým“ výdechem se z organismu uvolňuje třeba více oxidu uhličitého, který je považován za odpadní složku.

Zlepšení spánku a snadnější usínání

Pokud nemůžete v noci „zabrat“, jste vystresovaní a přemýšlíte o všech úkolech, jež musíte následující den vykonat, je pro vás dechové cvičení tou správnou volbou. Hluboké nádechy a výdechy uklidňují rozbouřenou mysl a povzbuzují tělo k relaxačnímu uvolnění. Výsledkem je pak bezproblémové usínání a klidnější spánek, který jen tak něco nenaruší.

Podpora srdečních funkcí

Když budete provádět hluboká dechová cvičení, posílíte tak i své srdce a vlastně celý kardiovaskulární systém. Je to proto, že se navýší kapacita plic a zvýší se v nich tlakový rozdíl, čímž se usnadní dodávka kyslíku do všech tkání, orgánů a buněk. To blahodárně zapůsobí na cirkulaci krve, takže se sníží i srdeční „pracovní zátěž“.

Úleva od stresu a záruka lepší nálady

Kdykoli se ocitnete pod tlakem, několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Tato relaxační technika zpomaluje srdeční tep, snižuje krevní tlak i hladinu stresového hormonu kortizolu. Kromě toho, že se tak zbavíte úzkosti, navíc vylepšíte koncentraci a v žilách vám začne kolovat optimismus. A to nejlepší na závěr? Tenhle antistresový způsob, který uvádí do klidu, je naprosto zdarma!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat