Vánoční konzumace cukru ničí pleť

Už teď se děsíte toho, kolik kilo přes Vánoce zase naberete? Není to jen o tělesných křivkách, nadbytečná konzumace cukru vám ničí pleť i zdraví! Jak toto sladidlo udržet na uzdě?

Cukr. Kolik bychom ho denně měli jíst? Experti z Americké kardiologické asociace se domnívají, že optimální dávka je něco mezi šesti a sedmi čajovými lžičkami. Pravda je ale taková, že průměrný Čech spotřebuje bezmála 40 kilogramů tohoto sladidla za rok, což je téměř dvojnásobek. Tedy alespoň tak situaci hodnotí aktuální statistiky.

Všechno souvisí se vším

Nadměrná spotřeba „bílého zla“, jak se uvedené ingredienci občas říká, se ale rozhodně neobejde bez následků. Může totiž způsobit poškození kožních bílkovin a tím i předčasnou tvorbu vrásek. Rovněž vede k nerovnováze hormonů a zánětlivým procesům, zatímco narušuje střevní mikroflóru. Pochopitelně způsobuje i nadváhu a obezitu, s čím zase souvisí arteriální hypertenze, zvýšený cholesterol, srdeční obtíže a další závažné komplikace. Zkrátka a dobře, z nadbytku cukru opravdu nic dobrého nekouká. A protože Vánoce se blíží a během nich jeho spotřeba ještě narůstá, ocitáme se v mnohem větším nebezpečí. Jak se nadbytku této kontroverzní přísady vyvarovat?

Pozor na velké prodlevy mezi jídly

Odborníci se domnívají, že spolehlivou prevencí jsou pravidelné a ne příliš dlouhé intervaly mezi jídly. Když totiž člověk hladoví, dochází k poklesu hladiny krevního cukru, kvůli čemuž se chutě na sladkosti „ozývají“ více a hlasitěji. Základem jsou tedy tři hlavní pokrmy proložené menšími svačinami. Co se jeví jako vhodné malé občerstvení?

Ovoce a zelenina nesmí chybět

Nikdo samozřejmě neříká, že si nějaké to cukroví dát nemůžete, ale všeho moc škodí. Přirozeně sladké ovoce vám mlsnou zažene také, a navíc obsahuje i vitaminy, minerály, vlákninu a bílkoviny. Zapomínat byste neměli ani na zeleninu, která vám zase nabídne antioxidanty a další cenné živiny, jež k fungování těla nezbytně potřebujete.

Záležitost s pitným režimem

Téměř polovina denního spotřebovaného cukru může pocházet se sladkých nápojů, které pijete. Zkuste nahradit limonády, slazené minerálky, ledové čaje i energetické nápoje obyčejnou vodou, popřípadě bylinkovými čaji. Taková výměna svede divy, upozorňují lékaři!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat