Běžecká obuv mění styl běhu člověka

Výrobci moderní běžecké obuvi vyvíjejí stále dokonalejší ochranné a zlepšující prvky, které mají nejen zvyšovat výkonnost a rychlost běžce, ale také chránit jeho pohybové a oporné ústrojí před poškozením. Nová studie otištěná v časopise Nature ale dokazuje, že právě moderní běžecké boty mění zcela způsob, jakým jsou svaly a kosti zatěžovány. Běh v botách se zcela liší od běhu bosky.

Běžci pohybující se bosky mají tendenci došlapovat nejprve na plec a prsty, tak se značně odpruží síla vznikající při nárazu chodidla na podložku a nepřenáší se výše dále chodidlem. Lidé používající především moderní běžecké boty, které mají v podrážkách různé vzduchové polštáře a odpružení, ale našlapují primárně na paty. Tím se však přenáší velká síla nárazu dále přes kotníky na kosti a klouby celé končetiny.

Běžecké boty jsou přitom poměrně novou věcí, moderní speciálně upravená obuv se používá teprve něco přes čtyřicet let. Boty nošené předtím vlastně imitovaly běh bosky. A celých čtyřicet let se diskutuje o tom, jestli je lepší běhat bosky nebo ve speciálně upravených botách. Ani nová studie otištěná v časopise Nature tuto otázku nevyřešila, ale poskytuje další důkazy o fyziologickém vlivu běžeckých bot na lidskou kostru.

Studie také nenaznačuje, že by se běžci běžeckých bot měli vzdát. Běh bosky má také své nevýhody, posiluje sice svaly, ale může vést k zánětu šlach – tendinitidě.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat