Dostaňte se před létem zpět do formy

Pokud patříte k většině lidí, začali jste nový rok s něčím, co jste předtím neměli – s několika kily navíc. A pokud se pokoušíte nasoukat do plavek, které jsou vám teď příliš těsné, je na čase podívat se pravdě do očí. Nastal nejvyšší čas zaplatit za vánoční, silvestrovské či masopustní hodování a dostat se před létem zpět do formy.

První dva tři měsíce v roce začíná držet dietu a pravidelně cvičit větší počet lidí než ve kterémkoli jiném období roku. Je celkem zřejmé proč. Nový rok znamená také nový začátek, a to i v životosprávě. Mnozí však tento problém začínají řešit zbytečně moc radikálně – nadměrně omezujícími dietami anebo cvičením, které je až příliš náročné na to, aby ho byli schopni pravidelně dodržovat. Jejich snaha tedy rychle vyprchá a boj s kily brzy vzdávají.

Mnohem lépe uděláte, když se na počátku roku zastavíte a pořádně zamyslíte – realisticky zhodnoťe svůj aktuální dietní plán a návyky týkající se fyzické aktivity a teprve potom sami sobě slibte provést jen takové reálné změny, u nichž si budete jisti, že je budete dodržovat.

Bez plánování to nepůjde

Stanovte si priority týkající se změn, které plánujete, a pusťte se nejprve do těch jednodušších. Pokud nesnídáte, slibte si, že budete začínat den zdravým jídlem, bohatým na proteiny, které vás udrží nasycené až do oběda. Zkuste třeba cottage sýr, jogurt s ovocem, nebo koktejl z proteinů a ovoce – rychle a snadno se připravují, což oceníte, zejména když nejste zvyklí chystat si snídani.

Máte-li během dne ve zvyku zhltnout jen něco narychlo a ve spěchu, začněte si nosit oběd z domova alespoň v některé dny v týdnu, nebo si jednou, dvakrát týdně připravte doma uvařené jídlo. Podle řady studíí není počet kalorií uváděných na obalech jídel a v restauracích příliš spolehlivý údaj, proto vám vaření doma umožní větší kontrolu nad příjmem kalorií a velikostí porcí – a v neposlední řadě na tom i výrazně ušetříte.

Dejte si konkrétnní cíl

Najít si čas na cvičení může být často náročné, ale pokud chcete mít svou váhu pod kontrolou, je to pro vás nevyhnutelná činnost. Zamyslete se nad tím, co vám nejvíce vyhovuje – dáváte přednost procházce o samotě nebo raději společnému cvičení v tělocvičně? Cvičí se vám lépe ráno nebo spíše později v průběhu dne?

Stanovte si také měřitelný cíl, který jste schopni dodržet. Ovšem nikoli jen "budu cvičit", ale něco konkrétního, jako například „třikrát týdně se projdu rychlou chůzí aspoň 30 minut“. Nebo se rozhodněte, kolik chcete denně nachodit pěšky a měřte si to krokoměrem. Je totiž velmi motivující, když máte záznamy o tom, jak moc jste blízko k naplnění vašeho každodenního cíle.

Hlavně pravidelně

Naučte se jíst pravidelně a do svého zdravějšího stravování zaveďte několik dalších jednoduchých pravidel – každé jídlo by mělo obsahovat proteiny, abyste necítili hlad, nevynechávejte ani malé svačiny, jezte hodně zeleniny a ovoce, hydratujte se vodou nebo neslazeným čajem (ne však černým) a omezte příjem tuků, sladkostí a kalorických nápojů.
 
Předsevzetí jsou výborná věc, pokud je dokážete poctivě dodržovat. Abyste se zbavili kil, která jste během svátků a zimy nabrali, soustřeďte se na změny vašich návyků, které jste se rozhodli provést a méně na to, co vám ukazuje váha. Pokud vaše nové a zdravé návyky postupně nahradí ty staré, vaše váha se upraví sama a nové zvyky vám zůstanou po celý rok.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat