Čas na sushi: Málo tuku a kalorií ocení i dietářky!

Přestože si většina z vás sushi spojuje s Japonskem, jeho původ je podle odborníků třeba hledat v oblasti dnešní Číny. První dochované zmínky však najdeme v Japonsku, které sahají až do roku 718 našeho letopočtu.

Původ sushi je spojován s tehdy obvyklým procesem zpracování ryb, při kterém se nasolené kousky syrových ryb obalovaly do rýže, aby v ní dozrály. Rýže se ale nekonzumovala, až postupně se z toho vyvinulo sushi tak, jak jej známe dnes.

Slovo sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“. A skutečně, k výrobě se jako základ používá speciální druh rýže ochucené sushi octem. Většina lidí si pod pojmem sushi představí právě syrové rybí maso s rýží. Kromě ryb se však používají i mnohé další přísady, například krevety, chobotnice, sépie, kaviár, huby, avokádo, zelenina (okurka, mrkev, ředkev) či dokonce vajíčka. Sushi je tak zdrojem hodnotných látek, jako jsou kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, proteiny, minerály a jod. Zároveň obsahuje málo tuku a kalorií, ocení jej proto i lidé s dietním jídelníčkem.

Druhy sushi

V průběhu času si různé části Japonska vytvořily své vlastní sushi speciality, druhů sushi tak dnes existuje velké množství. Zorientovat se v nich ale vůbec není tak složité. Jestli se však při pohledu do menu cítíte ztraceni, pomoci vám může následující přehled nejzákladnějších druhů.

Mezi nejznámější bezpochyby patří maki sushi. Vyrábí se ve formě rolky o průměru asi 4 cm, kde různé druhy surovin jsou obalené do vrstvy rýže a mořské řasy Nori, a následně krájené na „kolečka“. Přesně obráceně vypadá tzv. inverzní california sushi, kdy suroviny jsou nejdříve omotané řasou, a až poté jsou obalené do vrstvy rýže.

Rozhodnete-li se vyzkoušet další oblíbenou variantu nigiri sushi, naservírují vám ručně vyformovaný váleček rýže, obložený nejčastěji kouskem syrové ryby či krevety, může to být ale také vaječná omeleta nebo zelenina. Jste-li milovníky syrových ryb, rozhodně vás potěší sashimi sushi, tvořené samotnými kousky masa naaranžovanými na talíři.

Jinou formu má pak temaki či gunkan sushi, kdy je z řasy Nori vytvořen kornout (temaki sushi) a ten se plní rýží, rybou a zeleninou, nebo košíček (gunkan sushi), plněný rýží, mořskými plody, kaviárem, případně tuňákovou pomazánkou.

Vyznavači tradičnějšího servírování jídla jistě ocení chirashi sushi, které je podáváno v misce, ve které se na vrstvu ochucené rýže pokládají ryby, zelenina a další ingredience.

Konzumace sushi

Stalo se zvykem konzumovat sushi se sójovou omáčkou, křenovou pastou wasabi a pomocí čínských hůlek. Skuteční gurmáni ale jedí sushi zásadně rukama a bez těchto vylepšujících ingrediencí. Jedině tak je možné opravdu ocenit čerstvost ryb a delikátní chuť dobrého sushi.

Domácí výroba

S rostoucí oblíbeností této pochoutky se také rozšířila její domácí výroba. Na internetu najdete spoustu návodů, jak sushi připravovat. Jednou to zkusíte a zjistíte, že to vůbec není tak složité, jak se na první pohled může zdát.

Základem je nákup všech potřebných a hlavně kvalitních surovin. Kvalitní suroviny představují snad i více než polovinu úspěchu, proto se nevyplatí na nich příliš šetřit. Představu, co všechno výroba sushi obnáší a co budete potřebovat, si můžete udělat v následujícím videu z dílny pražského Sushi Time, specializujících se na výrobu a rozvoz čerstvého sushi po Praze.


Sushi restaurace

Zdá se vám, že příprava je příliš složitá a že byste ji sami nemuseli zvládnout? Jestli se na experimentování necítíte, svěřte tento gastronomický zážitek do rukou profesionálům a navštivte některou z oblíbených sushi restaurací. Případně můžete využít i donáškovou službu. Tak jako jsme zvyklý například u pizzy, tak i některé sushi restaurace nabízejí svým zákazníkům rozvoz sushi. V Praze je to například již zmiňovaný Sushi Time, který kromě samotného sushi nabízí také další asijské speciality, například tradiční japonské polévky či thajská jídla z woku.

Ať už se svoje první sushi rozhodnete ochutnat kdekoli, přejeme vám skvělý zážitek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat