Co je nejlepší jídlo na špatnou náladu?

Lidé na Západě se stravují velmi nezdravě. Žádná novinka. Nevyvážený jídelníček však působí negativně také psychiku člověka. Co ale udělá západní člověk, když má depresi? Začne se cpát ještě nezdravěji. Místo semínek a ořechů si žaludek napěchuje dezerty a tučnými jídly. Tuků se přitom vzdávat nemusí. Ale měl by je přijímat právě ze semen. Ideální volbou při špatné náladě a depresi jsou pak semena dýňová.

Z průzkumu společnosti Tilda vyplývá, že sedmdesát procent žen a padesát procent mužů se začne cpát čokoládou, sladkostmi a nezdravými jídly, když má depresi a špatnou náladu. Průzkum na britském trhu také odhaluje, že jen čtvrtina lidí hledá útěchu u příbuzných a rodiny.

Psycholožka Christy Fergussonová a dietoložka Sarah Schenkerová v rozhovoru pro deník The Mail zdůrazňují význam stravy na psychiku člověka. Lidé se stravují nezdravě, to je rizikem pro vznik depresí a úzkostí. A jakmile se tyto psychické potíže dostaví, jedí opět nezdravě. Místo čokolád a cukrovinek by měli sáhnout po semínkách. Ideální jsou dýně a také šalvěj hispánská známá pod označením „chia“ (čia) semínka.

Depresivní mozek nemá dostatek neurologického přenašeče serotoninu. K jeho syntéze je zapotřebí tělo zásobit živinami a především aminokyselinou tryptofanem, z níž si tělo serotonin vyrábí. Dýňová semínka (a také semínka šalvěje hispánské) jsou právě bohatým zdrojem tryptofanu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat