Hubnutí do plavek: Skoncujte jednou provždy s výmluvami

Je tu jaro a s ním i každoroční „účtování“ se zimními špíčky. Je nám jasné, že jste zaměstnané ženy, které nemohou trávit celý den ve fitness centru a jíst jen light jogurty. Proto vám poradíme, jak na to, aby byl hubnoucí efekt maximální, vynaložené úsilí zvládnutelné a jojo efekt žádný.

Zkuste tedy letos zapomenout na všechny důvody, proč zhubnout nemůžete, a pusťte se do toho!

A čím své neúspěšné pokusy o shození kil navíc nejčastěji omlouváme?

„Když já nemám čas trávit hodiny v posilovně!“

Obava je, že byste musela nasadit přísný cvičební program a posilovací stroje potrápit nejméně třikrát týdně, je zbytečná. Pohyb je samozřejmě při snižování váhy důležitý, ale sportování je nutné pořádně promyslet. Pokud si sama nejste jistá, jaký pohyb je pro vás ten pravý, navštivte odborníka a poraďte se s ním. Pokud chcete jen trochu shodit, a především posílit kondici, není nutné, abyste se mučila na posilovacích strojích nebo chodila na aerobik, který vás nebaví. Vyberte si takový sport, který vás bude bavit, abyste na cvičení nechodila otrávená. Dobré je zvolit fitness centrum v dosahu bydliště nebo práce, abyste to „nezabalila“ dřív, než se na sportování vůbec dopravíte. Pokud máte na sport „sparing partnera“ v podobě kamarádky nebo přítele, tím lépe. Nebudete jen tak rušit hodiny cvičení, protože byste ochudila nejen sebe, ale i dalšího člověka.

„Když zdravé a dietní potraviny jsou tak drahé!“

Úprava jídelníčku je při snahách zhubnout nezbytná. Musí být v něm hodnotné živiny a dostatek vitaminů a minerálů. Samotná dieta nemusí být ani nijak nákladná záležitost. Jezte pokud možno sezonní ovoce a zeleninu (jsou levnější), není totiž dobré konzumovat jen potraviny dovezené z dalekých teplých krajů. Podívejte se do starých babiččiných kuchařek, jaké suroviny používaly ony v průběhu roku a inspirujte se. Skvělým pomocníkem jsou při hubnutí i luštěniny – jsou plné důležitých živin a váš rodinný rozpočet určitě nezatíží! Rozhodně se při držení diet vyhněte cílenému hladovění. Podle odborníků by to bylo to nejhorší, co byste mohla udělat. Narušila byste si metabolismus. Tělo si totiž „zapamatuje“, že ho neustále mučíte hlady, a tak když má zrovna to štěstí a dostane do žaludku nějaké živiny, okamžitě si je bude skladovat na horší, hladové časy. Místo, aby se z jídla upotřebily hodnotné složky, tělo si nechá jen tuky a cukry a ostatní nevyužije tak efektivně.

„Když já bez svých oblíbených (doplňte pokrm dle chuti) nevydržím!“

Bojíte se, že hubnutí znamená odstřihnout se od svých oblíbených jídel, která do kolonky „zdravé a dietní“ zrovna nezapadají? Pak na tuhle pověru zapomeňte. Podle dietologů je nutné spíše omezit objem jídla, než si zcela překopat jídelníček, a zařadit do něj ovoce a zeleninu. Jezte v menších dávkách, ale pravidelně. Na žádné jídlo nezapomínejte, a i kdybyste do sebe měla nacpat jen kousek banánu ke svačině, určitě ji nevynechejte. Tělo si zvykne na pravidelný a menší přísun potravin a nebude hladovět (a tedy ukládat „na horší časy“).

„Když mně zůstala váha po dětech, s tím nic neudělám!“

Ale jděte. To, co jste v těhotenství přibrala, můžete zase shodit. Pokud máte problém s postavou nebo váhou po porodu, rozhodně bude nejefektivnější cvičení (ať už ve formě posilování, plavání nebo tance). Po narození dětí budete potřebovat i pořádnou dávku fyzičky, abyste caparty zvládla. Zaměřte se na oblast bříška, posilování pánevního dna a na správné dýchání a držení těla. Hlavně se vyvarujte dojídání po dětech. Raději zbytek kaše vyhoďte, jinak do sebe dostanete dvojnásobné množství kalorií.

„Když na mě stejně žádná dieta nikdy nezabírá!“

Upřímně, problém bude spíše v tom, že jste si vybrala špatnou dietu, případně se u vás dostavil pověstný jo-jo efekt. Jestliže máte s nadváhou větší problémy a chcete razantně zhubnout, navštivte odborníka, který vám sestaví speciální program a bude váš váhový úbytek kontrolovat a korigovat, abyste si překotným hubnutím neublížila. Investice do profesionálního dietologa se rozhodně vyplatí a můžete předejít mnoha zdravotním rizikům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat